Bivši premijer ZDK-a Nedžad Polić iz Zavidovića novi ministar finansija BiH?

1803

Prema najavama lidera stranaka koje učestvuju u formiranju vlasti na državnom nivou, novi saziv Vijeća ministara bi trebao biti formiran do kraja ovog mjeseca. Međutim, koliko je optimizam Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika opravdan, ovisit će i o pregovorima koji će uslijediti u narednim danima. Konačno, dogovor će zavisiti od spremnosti stranaka na ustupke sagovornicima u ovom procesu, jer od devet ministarstava za koliko se bore, nekoliko resora je zajednički interes političkim opcijama koje će činiti državnu vlast.

Pravda za HDZ

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sredinom prošle sedmice je najavio da će njegova stranka zahtijevati ministarstva vanjskih poslova, finansija i trezora, a možda i pravde. Međutim, prema našim informacijama, HDZ će više ciljati na Ministarstvo pravde, jer su u ovoj stranci svjesni da će finansije teško dobiti. U SDA su “zapikali” dva ministarstva. Radi se o finansijama i trezoru, te civilnim poslovima. Prema informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, ministar finansija i trezora bit će Nedžad Polić, nekadašnji premijer Zeničko-dobojskog kantona, koji je na ovoj poziciji bio od 2003. do početka 2006. godine. Polić je i bivši direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek, a svojevremeno je u zavidovićkoj Krivaji bio finansijski i komercijalni direktor. Trenutno je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zenici.

Ukoliko i resor civilnih poslova pripadne ovoj stranci, ministar će ostati isti kao u prethodnom mandatu – Adil Osmanović. Podsjećanja radi, Osmanović je na prošlogodišnjim izborima osvojio mandat u Predstavničkom domu PSBiH, imenovan je za šefa Kluba SDA u PSBiH, a da li će ostati na ministarskoj poziciji, ovisit će o više faktora. Naime, kako smo uspjeli saznati iz izvora bliskih SNSD-u, i ova stranka će u koalicionom dogovoru zahtijevati resor civilnih poslova. Dva ministarstva koja su nešto više na cijeni, a također su želje SNSD-a su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Ministarstvo prometa i komunikacija.

Iako se ranije u medijima špekulisalo da je SNSD zagrijan za Ministarstvo odbrane, prema našim informacijama, to i nije resor koji je posebno zanimljiv ovoj stranci.

Odbrana za DF?

Uz SNSD, stranka koja će dobiti tri ministarstva je i HDZ. Za sada je sigurno da je to Ministarstvo vanjskih poslova, a prema nekim informacijama na čelu bi trebao biti Josip Brkić, zamjenik ministra u prethodnom mandatu. Ministarstvom pravde, nimalo nevažnim resorom, u posljednjih 12 godina upravlja kadar HDZ-a. Od 2006. do 2014. ministar pravde je bio Bariša Čolak, dok je u mandatu iza nas to bio Josip Grubeša. Ukoliko HDZ nastavi kontrolisati pravdu, na ministarsku poziciju opet bi mogao Čolak.

Jedno mjesto u Vijeću ministara rezervisano je i za Demokratsku frontu, ukoliko ova stranka pristane ući u vlast. Prema našim informacijama, sigurnost ili odbrana su resori na koje bi DF mogao računati u eventualnoj koaliciji.

 

Visoko.co.ba/Oslobođenje.ba

Komentari

komentara