SvijetEvropaBivši direktor Frontexa kandidat na listi francuske krajnje desnice na evropskim izborima

Bivši direktor Frontexa kandidat na listi francuske krajnje desnice na evropskim izborima

Bivši direktor agencije za granice Evropske unije (Frontex) izjavio je da će se kandidirati na junskim evropskim izborima na listi francuske stranke krajnje desnice Rassemblement National (RN).

Fabrice Leggeri, koji je napustio Frontex 2022. godine zbog optužbi da su službenici agencije maltretirali migrante na vanjskim granicama EU, izjavio je za francuski sedmičnik Le Journal du Dimanche da će se pridružiti predsjedniku RN Jordanu Bardeli na stranačkoj listi u junu.

Leggeri je kazao da je cilj RN da povrati kontrolu nad granicama Francuske i EU.

– Odlučni smo da se borimo protiv migratornog potapanja, koje Evropska komisija i eurokrate ne smatraju problemom, nego projektom: ja to mogu posvjedočiti – rekao je.

Bivši najviši francuski državni službenik koji je išao u istu elitnu školu ENA koju su pohađali predsjednik Emmanuel Macron i mnogi drugi vodeći francuski političari, Leggeri je postavljen na čelo Frontexa 2015. godine, kada su zemlje EU agenciji dale dodatni novac i ovlaštenja nakon što je više od milion sirijskih izbjeglica stiglo u Evropu, podsjeća Reuters.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE