NaslovnicaLokalne TemeBitka za "Dom...

Bitka za “Dom kulture 2”: Sud ponovo preinačio odluku, sad je opet Dom kulture u vlasništvu Općine 1/1, KUD “Visoko” će se opet žaliti

Interesantne primjere bilježimo u mandatu nosilaca aktuelne izvršne vlasti u kojima Općina pokušava da osvajačkom metodom neke nekretnine pretovori prisilno u svoje iako su iste te nekretnine uredno uknjižene na druge vlasnike. Najpoznatiji takav slučaj je onaj sa KTK, odnosno “Starom poštom” iako postoj još dva takva slučaja sa istom firmom, onaj kod Pošte i onaj preko puta gornje Carozze gdje je Općina čak godinama i kiriju naplaćivala KTK-u za objekte koji su zakonski i u zemljišnim knjigama zapravo vlasništvo KTK.

Najnoviji takav primjer koji je izašao iz Tužilaštva u javnost jeste slučaj “Dom kulture”. Pisali smo o tome i aktuelizirali tu priču pod naslovom “Bitka za Dom kulture: Zašto se ne poštuje rješenje Kantonalnog suda oko uvažene žalbe KUD “Ognjen Prica” za otetu zgradu?”

Kantonalni sud je poništio prvostepeno rješenje kojim je bilo upisano pravo vlasništva u korist Općine Visoko, a po žalbi KUD-a Visoko. Predmet je vraćen na na prvostepeni postupak. U međuvremenu Sud je u ponovnom postupku donio Rješenje prije par dana u korist Općine, a Kulturno umjetničko društvo “Visoko” će na isto opet uložiti žalbu.

Kako god bilo, ne mogu se vlasništva nad parcelama definisati općinskim odlukama već pravosnažnim odlukama sudova i ZK izvadcima. Odlukom općine se definiše procedura i uslovi davanja u zakup prostora u vlasništvu Općine, a dokaz o vlasništvu je dokument koji izdaje ZK ured.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.