NaslovnicaSportNogometBiti među 16 ...

Biti među 16 najboljih selekcija svijeta je nešto posebno

Fudbalski klub Željezničar prošle godine je proslavio 100. rođendan. Legendarni bek i reprezentativac bivše Jugoslavije, učesnik Svjetskog prvenstva 1974. godine u Njemačkoj, Enver Hadžiabdić zasigurno je obilježio stoljeće postojanja plavih sa Grbavice.

Za Sport kaže da su ‘67. bili jesenji prvaci i da je već tada bilo naznaka da će ta generacija nešto napraviti.

“Trajalo je pet godina do ‘72., kad smo osvojili 1. mjesto.”

Ističe da je Ribar bio zahtjevan trener koji je dosta polagao na fizičku spremu.

“Radili smo testove koji su zahtijevali baš i snagu i izdržljivost tako daje dosta igrača otpalo. Oni koji su prolazili testove ostali su.”

Hadžiabdić navodi da se reprezentacija bivše Jugoslavije ‘74. plasirala na Svjetsko prvenstvo među 16 ekipa svijeta.

“Utakmica sa Brazilom i otvaranje Svjetskog prvenstva i biti među 16 najboljih ekipa je nešto posebno. Mislim da je to san svakog fudbalera ili sportiste, da ode na Svjetsko prvenstvo, na Olimpijadu.”

O informaciji da je na Mundijalu u Njemačkoj bio dio najbolje repezentacije svijeta kaže: “Ja taj bilten nikad nisam vidio, međutim dobio sam informaciju od našeg rukovodstva da je FIFA po nekim svojim mjerilima pravila neke timove. Nije to samo ocjena igara na Svjetskom prvenstvu, nego i za klub.”

“Njemačka, Brazil, Francuska imaju jako dobrih igrača, kvalitetnih. I taj mentalitet njemački može biti presudan na predstojećem prvenstvu”, zaključio je Hadžiabdić.

Federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.