NaslovnicaPreporukaBisera Turkov...

Bisera Turković i Paul Richard Gallagher pozvali na hitan prekid nasilja i rata u Ukrajini

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Sarajevu s sekretarom za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Gallagher boravi u četverodnevnoj posjet Bosni i Hercegovini, a u Ministarstvu vanjskih poslova BiH nakon sastanka Turković i Gallaghera, zakazan je sastanak izaslanstava Ministarstva vanjskih poslova BiH i Državnog tajništva Svete Stolice.

Nakon sastanka sa Gallagherom Turković da joj je drago da su imali priliku razgovarati o aktuelnim pitanjima koja su zaista teška.

Istakla je da su odnosi Bosne i Hercegovine i Svete Stolice kontinuirano dobri, a da je podrška BiH, njenom teritorijalnom integritetu i suverenosti je snažna i nikad nije bila upitna.

“Bosna i Hercegovina i Sveta Stolica dijele tradicionalnu predanost međureligijskom dijalogu, toleranciji, jednakosti, poštovanja prava svih, posebno manjina i prava svakog čovjeka. Vatikan je oduvijek posebno cijenio i razumijevao važnost očuvanja multietničkog, multireligijskog, humanog građanskog i ljudskog karaktera Bosne i Hercegovine kao države koja kroz svoju dugu povijest baštini evropske vrijednosti”, rekla je Turković.

Dodala je da su razgovarali i o sigurnosnoj krizi u Evropi, te da dijele stavove i poziv na hitan prekida nasilja i rata u Ukrajini.

“Suočavamo se na samo sa humanitarnom katastrofom nego i sa kršenjem međunarodnog prava i ugrožavanjem individualne i kolektivne sigurnosti kakvu Evropa ne pamti još od agresije na Bosnu i Hercegovinu”, rekla je Turković i dodala da međunarodna zajednica mora biti jedinstvena i nepokolebljiva u naporima za uspostavljanje i očuvanje mira.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.