NaslovnicaBiHBiro rada Vis...

Biro rada Visoko: Javni pozivi za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2020.

Javni pozivi za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2020. te Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020. godine 28. februara bit će objavljeni na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanja www.fzzz.ba.

Na konferenciji za medije povodom predstojeće objave javnih poziva za učešća u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2020. te Programu sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020. godine Haris Čuljević, glasnogovornik Zavoda kazao je kako će osam dana prije objave javnog poziva, tekstovi programa će biti dostupni na web portalu FZZZ kako bi se potencijalni korisnici i javnost mogli informisati o tim programima radi eventualnog učešća.

Za mjere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini osigurano je oko 66 miliona KM.

”S ovim sredstvima koje u potpunosti osigurava Federalni zavod za zapošljavanje, bi moglo da bude obuhvaćeno oko 15.000 nezaposlenih osoba”, rekao je Čuljević.

Haris Huskić, rukovodilac Sektora za aktivnu politiku zapošljavanja FZZZ-a, predstavio je dva primarna programa – Program sufinansiranja zapošljavanja 2020. i Program sufinansiranja samozapošljavanja Start up 2020.

Program sufinansiranja zapošljavanja 2020.

Ciljne skupine nezaposlenih osoba su mladi, žene, osobe do 35 godina s radnim iskustvom, osobe preko 40 godina, dugotrajno nezaposlene osobe, osobe nižih kvalifikacija i bez kvalifikacija te demobilizirani borci.

Za realizaciju Programa predviđena su sredstva u iznosu od 51.378.480 KM, a planirano je da bude obuhvaćeno najmanje 13.000 osoba s evidencije nezaposlenih.

Huskić je kazao kako su novosti u odnosu na proteklu godinu to što su inovirane pojedine mjere, a uvedene su i nove mjere.

“Povećani su pojedinačni iznosi sufinansiranja po svakoj mjeri te ukupna vrijednost programa. Kod većine mjera je uvedena mogućnost produženog sufinansiranja, što znači mogućnost sufinansiranja do 12 mjeseci. Ostala je i opcija o mogućnosti uvećanja osnovnog iznosa sufinansiranja za 10 posto, posebno za teže zapošljive kategorije te za nosioce IPZ-a, odnosno individualnog plana zapošljavanja“, rekao je Huskić.

Za sve dodatne informacije, stanovnicima Visokog na raspolaganju je Biro rada, a kontakt broj telefona je 032/731-620.

NAPOMENA: Poslodavci koji namjeravaju aplicirati za poticajna sredstva moraju se prethodno registrovati na web portalu Zavoda www.fzzz.ba.

 

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.