Biljke će u budućnosti puniti baterije mobilnih telefona?!

520

 

Svima nama iz dana u dan utičnica treba sve više jer sve je više uređaji koje treba svakodnevno puniti. Izgleda da ćemo u bliskoj nam budućnosti umesto utičnica, punit i naše mobilne telefone, tablete ili laptope preko sobnih biljaka.

Inženjeri iz Čilea razvili su USB punjač koji prikuplja energiju iz zemlje i pretvara je u struju za punjenje uređaja, piše  britanski “Daily Mail”.
Jedna biljka smartphone može napuniti za otprilike 90 minuta, a osim punjenja mobilnih telefona, može davati i struju za, na primjer, stone lampe.

Ovaj izum nosi naziv E-Kaia, a tvorci su Evelin Aravena, Kamila Rupcić i Karolina Guerero. Gore navedena trojka je razvila ovu tehnologiju još 2009. godine, kada su bili studenti Duoc UC u Valparaíso i National University Andrés Bello.

E- Kaia se  temelji na fotosintezi kojom biljka energiju svetla pretvara u hemijsku energiju. Mikroorganizmi oko korijena zatim stvaraju energiju za rast biljke, ali neki elektroni tada se otpuštaju kao nusproizvod. E-Kaia sadrži elektrode koje “hvataju” elektrone iz zemlje i pretvaraju ih u neki oblik struje.

Tehnologija ne utiče na rast i razvoj biljke, a može proizvesti struju jačine 5 volti što je dovoljno za punjenje uređaja!

“Ova eko-friendly tehnologija omogućava vam da napunite prenosive uređaje gde god se nalazili, i u bilo koje vrijeme. Također, cilj E-Kaia je stvaranje tehnologije koja koristi sve resurse koje nam priroda pruža a koje bi mogle da  koriste i ljudima i okolini” izjavili su autori ovog zanimljivog izuma bio-tehnologije budućnosti.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.