NaslovnicaFoto KornerBijela Šerefu...

Bijela Šerefudin džamija u Visokom: Jedan od tri najljepša sakralna objekta u Europi

Iako nije tačno poznato kada je izgrađena prva džamija u Visokom, smatra se da je najstarija Bijela Šerefudin džamija…

Vjerovatno je izgrađena krajem 15. ili početkom 16. stoljeća.

Zbog oronulosti džamije krajem 70-tih godina prošlog stoljeća, arhitekta Zlatko Ugljen napravio je novi projekat za rekonstrukciju pomenute džamije, te je 1980. godine džamija dobila svoj sadašnji oblik.

Džamija bez ijednog prozora svojim oblikom podsjeća na početke islamskog vjerovanja i pećinu Hira.

Za ovo veličanstveno graditeljsko djelo arhitekta Ugljen nagrađen je Aga-Kahanovom nagradom za arhitekturu.

Stručnjaci su nagradili Šerefudinovu džamiju zbog njene upadljivosti, stvaralaštva i sjajnosti, kao i zbog njene originalnosti i novih pristupa u gradnji

U 2007. godini dobila je još jedno bitno priznanje od mađarskih arhitekta, koji su ocijenili da je Bijela džamija u Visokom među tri najbolje dizajnirana sakralna prostora u Evropi.

 

Visoko.co.ba/Radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.