SvijetBijela kuća: Nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje

Bijela kuća: Nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje

SAD nemaju indikacije da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje, izjavila je sekretarka za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre. Putin je eskalirao sedmomjesečni rat u Ukrajini vojnom mobilizacijom i upozorenjima o upotrebi nuklearnog oružja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Mi ovdje veoma ozbiljno shvatamo bilo kakvo nuklearno oružje ili prijetnju njegovom upotrebom, ali želim da kažem da nismo vidjeli nijedan razlog da prilagodimo sopstveni strateški nuklearni stav, niti imamo bilo kakve naznake da se Rusija sprema da neminovno upotrijebiti nuklearno oružje”, rekla je Jean-Pierre novinarima.

Istovremeno je jedan zvaničnik NATO-a saopštio da NATO nije primijetio promjene u nuklearnom držanju Rusije.

“Nismo vidjeli nikakve promjene u nuklearnom držanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu”, rekao je zvaničnik koji je odbio da bude imenovan.

Putin je u prošlosedmičnom obraćanju naciji rekao da njegova zemlja ima “raznorazorno oružje” i da će “upotrijebiti sva raspoloživa sredstva koja su joj na raspolaganju”, dodajući da “to nije blef”.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE