NaslovnicaBiHBiH: Požar ug...

BiH: Požar ugrožava naselje Donja Jablanica i objekte na Komadinovom vrelu

Na području opštine Jablanica, u Bosni i Hercegovini, požarom je ugroženo naseljeno mjesto Donja Jablanica kao i objekti na Komadinovom vrelu, a akcija gašenja požara se nastavlja i danas, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), javlja Anadolu Agency (AA).

“Trenutno stanje na požarištu Komadinovo vrelo je kao i svako jutro, nema promjena u odnosu na jutarnja stanja. Tijekom noći padom temperature dolazi i do smanjenja požara, te dnevnim porastom temperature dolazi i do povećanja požara”, navode iz FUCZ-a.

Trenutno je aktivan i požar ispred naseljenih mjesta Derani i Stupišta u opštini Stolac, gdje gori trava, nisko i visoko rastinje. Požar ne prijeti naseljenim mjestima, na nepristupačnom je i minsko-sumnjivom terenu. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Kako se navodi u izvještaju FUCZ-a juče u 12 sati požar na lokaciji Kvanj u Mostaru proširio se prema naseljenim mjestima Dolovi u Stocu.

“Gori trava, visoko i nisko rastinje. Požar je još aktivan, ali ne prijeti kućama. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo”, navode iz FUCZ.

Vatrogasna jedinica grada Čapljine tokom noći obilazila je požarište na Budisavini, a nadzor je nastavljen i danas.

Na području Širokog Brijega vatrogasci su juče od 10.30 do 15.40 sati gasili požar u mjestu Kočerin na lokalitetu Rujan koji je aktivan od 14. avgusta.

“Gori šuma, trava i nisko rastinje. Požar je još djelom aktivan na nepristupačnom terenu”, saopšteno je iz FUCZ-a.

Vatrogasna jedinica opštine Žepče gasila je dio šumskog požara na reonu Lovnice, između opština Žepče i Zavidovići. Ovaj požar je i dalje aktivan, požarište je trenutno na miniranom području, a nadzor nad požarom vrši Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona.

Visoko.co.ba / AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.