NaslovnicaBiHBiH na putu k...

BiH na putu ka Općem kolektivnom ugovoru: Potpisan protokol, slijede pregovori

Nakon više od mjesec dana od kako je novi Zakon o radu stupio na snagu, počeli su pregovori između Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) i Udruženja poslodavaca BiH o potpisivanju Općeg kolektivnog ugovora.

I jedna i druga strana imaju svoje prijedloge koji se razlikuju, tako da će potpisivanju Općeg kolektivnog ugovora definitivno prethoditi brojni sastanci i pritisci dok se ne dođe do rješenja koje mora biti usklađeno s novim Zakonom o radu.

Sindikat ističe kako imaju dobar prijedlog s jednom od najvažnijih odredbi, to je iznos minimalne plate u FBiH – 500 KM. Na prvom sastanku između Sindikata i Udruženja poslodavaca nije bilo razgovora o utvrđivanju minimalne plate niti o Općem kolektivnom ugovoru.

“Do sada smo samo potpisali Protokol, a tek na narednim sastancima, koji se očekuju sljedeće sedmice, počet ćemo priču o Kolektivnom ugovoru i drugim detaljima, ali prije toga moramo razmijeniti naše radne verzije”, istakao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović.

On je istakao kako je još uvijek rano govoriti o nekim konkretnim rezultatima novog Zakona o radu, jer sve važne detalje koji se odnose na prava radnika, poput plata, dodataka na platu, toplih obroka i slično, diktira Opći kolektivni ugovor.

“S obzirom na to da je još uvijek na snazi važeći Kolektivni ugovor, ne možemo govoriti o nekim analizama novog Zakona o radu”, istakao je Bajramović.

Najavljena je i mogućnost protesta ukoliko ne dođe do potpisivanja novog Općeg kolektivnog ugovora.

“Ja nisam ni pesimista ni optimista u vezi s novim kolektivnim ugovorom, ali pretpostavljam da će nam teško ići s Protokolom, jer je to na neki način pokazala i praksa do sada.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.