NaslovnicaBiHBiH na pragu ...

BiH na pragu da doživi grčki scenarij

Ima li država BiH kapacitete i instrumente da zaštiti poslovnu klimu i finansijski sektor od turbulencija u Eurozoni? Kratkoročno, vjerovatno neće biti posljedica, ali srednjoročno, izlazak Grčke iz Eurozone, a možda i EU-a, može dovesti do daljnjeg usporenja ekonomske aktivnosti u zemlji koja je ionako u stagnaciji.

Svake sekunde bh. institucije potroše po 300 maraka. Bosna i Hercegovina tone u finansijski kolaps jednakom brzinom kojom se mijenjaju brojke na brojaču javne potrošnje.

“Prevelika zaduženja ne vode ničemu dobrom, na kraju će sve to platiti građani”, poručuje Bakir Javorčić, iz Centra za zastupanje građanskih ineresa.

Ako građani ne budu mogli platiti, međunarodni kreditori će im uzeti ono što su godinama stvarali – preduzeća. Politika se, po svemu sudeći, neće protiviti. Na svemu će štedjeti, osim na sebi. Jer vanjski dug je prioritet.

Kako kaže politički analitičar Adnan Huskić, ne bi bilo čudno da se posegnu za prodajom javnih preduzeća, nakon odbijanja dosadašnjih kreditora – MMF-a i Svjetske banke – da pomognu.

“To automatski ne mora biti loše jer način na koji se tim preduzećima sad upravlja je takav da služe isisavanju novca za potrebe političkih stranaka”, tvrdi on.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra da bi BiH mogla doživjeti grčki scenarij jer su ogromni deficiti u entitetskim budžetima i upozorava nadležne da, ukoliko MMF zatraži povrat novca po istim uvjetima pod kojima ga je i dao, naša zemlja to ne može platiti

Niko ne može procijeniti konkretne posljedice po BiH ukoliko Grčka izađe iz Eurozone. U ekonomskom smislu ove dvije države nisu ozbiljni partneri. Ali iz Centralne banke BiH upozorovaju kako bi eventualni izlazak Grčke iz Evropske monetarne unije mogao imati mnogo veće implikacije po vrijednost eura: “Euro, kao trenutno globalna i stabilna valuta, bio bi izložen pritiscima, te se u slučaju izlaska Grčke iz eurozone može očekivati pad vrijednosti te valute. S obzirom na to da je KM fiksno vezana za euro, pad vrijednosti eura bi značio automatsko slabljenje i KM”.

Iz Banke dalje navode kako ova dešavanja ne bi trebala imati značajan utjecaj na bh. ekonomiju, jer su nam glavni trgovinski partneri zemlje okruženja koje koriste euro kao domaću valutu. Međutim, bh. ekonomija stagnira zbog političara koji troše preko svih mogućnosti.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.