NaslovnicaBiHBiH na 34. mj...

BiH na 34. mjestu liste najskupljih zemalja

Najskuplja zemlja u Evropi, prema najnovijim podacima Eurostata, je Island.

Cijene u toj zemlji su prošle godine bile čak 56 posto više od evropskog prosjeka.

Druga na listi je Švicarska, a treća Norveška.

Kako prenosi Blic, pica u islandskom restoranu košta oko 17 EUR, čaša vina oko deset, a pivo sedam EUR. Večera za dvoje je oko 85 EUR, flaša vina u prodavnici je 17 EUR, a paket jaja pet EUR.

Ipak, prosječna bruto plata stalno zaposlene osobe na Islandu iznosi oko 4,5 hiljada EUR. Stanarina manjeg stana u centru Rejkjavika iznosi 1,3 hiljade EUR mjesečno.

Kada je u pitanju region, najskuplja je Hrvatska, gdje je voda oko 2,5 EUR. Slovenija se nalazi na 19. mjestu, Crna Gora je na 30, a slijedi je Srbija, dok se Bosna i Hercegovina (BiH) nalazi na 34. mjestu liste najskupljih zemalja.

Nakon Islanda, Švicarske i Norveške slijede Danska, Irska, Luksemburg, Finska, Švedska, Velika Britanija i Holandija.

 

Visoko.co.ba/Zenicainfo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.