BiH mora uništiti skoro 300.000 doza vakcina kojima je istekao rok

Bosna i Hercegovina mora da uništo skoro 300.000 doza protiv korona virusa jer im je istekao rok. Oba entiteta nabavila su dovoljno količina vakcina, ali zbog slabog odziva građana i kašnjenja pri nabavci, mnoge vakcine više nisu za upotrebu, te moraju na propisan način biti uništene.

U Federaciji BiH krajem ovog mjeseca u skladištima Zavoda za javno zdravstvo ističe rok vakcinama AstraZeneca (200.000) i Sinovac (1.300). Ono što zabrinjava jeste to što se ne zna na koji način će one biti uništene, te ko je ovlašten to da uradi.

Prema podacima Zavoda, do sada je prvom dozom vakcine vakcinsano 25 posto stanovništva, a obje doze je primilo 22 posto građana. Kako bi se virus stavio pod kontrolu, vakcinisano treba biti 80 posto građana, kao što je to slučaj sa zapadnim zemljama. Iz Zavoda, kao i drugih medicinskih ustanova, apeluju na građane da se vakcinišu u većoj mjeri.

Ljekari su stava da se razlog za slab odziv građana na vakcinaciju se može tražiti prvenstveno u nedostatku vakcina tokom prvih pola godine, zbog čega su naši građani morali ići u Srbiju ili Hrvatsku. 

U Institutu za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta RS potvrdili su nam da je istekao rok za oko 65.000 doza vakcina. Vakcine će u predstojećim danima, u sklladu sa procedurama, biti uništene. Iz Instituta navode i da je od početka vakcinacije u RS-u stiglo oko 1.322.500 doza vakcina. Zdravstvenim ustanovama isporučeno je 304.678 prve i 256.809 druge doze vakcina.

– Do sada je istekao rok za 62.000 doza vakcina. Radi se o doniranoj AstraZeneci vakcini koja je već prilikom dolaska u RS bila u kratkom roku. Vakcine se uništavaju kao i svaki drugi medicinski otpad, u skladu sa određenom zakonskom procedurom. Kada se infektivni medicinski otpad ne bi svakodnevno, tokom rada, kontinuirano zbrinjavao na zakonom propisan način došlo bi do potencijalne kontaminacije područja i prenosa respiratorne infekcije korona virusom zbog loših higijensko-sanitarnih uslova – kazali su iz Instituta.

Hiljade neiskorištenih vakcina svakako ne znači da je korona virus stavljen pod kontrolu u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, zemlja se suočava sa novim talasom virusa, dok i dalje bilježi najmanju stopu vakcinisanih na jugoistiku Evrope. 

BiH ima najmanju stopu imunizovanih stanovnika u regiji, iako je korona virus bio uzrok smrti čak 11.449 građana, čime smo prva zemlja u regiji po broju umrlih od ovog virusa.

Ohrabruje to da rekacije na vakcine nisu bile česte, zbog čega se građani pozivaju da se vakcinišu u što većem broju, kako nam se ne bi ponovio scenarij od prije godinu, kada smo imali pune bolnice zaraženih virusom. 

Do 26. oktobra 2021. godine Sektor za farmakovigilancu i materiovigilancu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zaprimio je ukupno 777 prijava na reakcije nakon primljene vakcine protiv COVID-19. 

– Od ukupno zaprimljenih 777 prijava, 34 prijave nisu imale minimum kriterija za podnošenje validne prijave neželjenog djelovanja lijeka, nepotpune prijave sa nedostajućim osnovnim podacima, te nisu uzete u dalju evaluaciju. Ukupno je procijenjeno 738 prijava. Od toga 708 prijava klasificirane su kao “non serious” – nisu ozbiljne, očekivane reakcije na vakcinu, uobičajne i prolazne sa oporavkom u prosjeku od jednog do tri dana nakon vakcinacije – navode iz Agencije.

Reakcije su se ispoljile najviše kod osoba od 18 do 44 godine (51,2 posto). 

Prema spolu najviše reakcija na vakcinu ispoljile su se kod žena – 73,9, kod muškaraca – 23,9, nepoznat spol 2,20 posto. 

(A.N./Preporod.info)