BiH je u recesiji!

Ukoliko je vjerovati statističkim podacima Agencije za statistiku BiH, BiH je u recesiji, naveo je ekonomista Faruk Hadžić

“Ovu vijest sam znao već neko vrijeme na osnovu procjena i analiza koje sam radio, ali sam čekao službenu objavu” naveo je Hadžić na svom FB profilu

Usporavanje ekonomije ili recesija znači pad ekonomske aktivnosti tj. BDP-a u dva uzastopna kvartala, što je kod nas slučaj i što se vidi iz tabele.

Uzroke treba tražiti u padu izvoza, koji je već prisutan neko vrijeme.

“Generalno pogoršanje vanjskotrgovinskog bilansa, koji je doveo do smanjenja BDPa. Prema definiciji zemlja je u recesiji kada u dva uzastopna kvartala ima pad ekonomske aktivnosti” ističe hadžić za BUKU.

Objavljeni podaci za 2019. godinu su rađeni na osnovu procjene, s tim da su stvarni, dostupni podaci za izvoz i uvoz lošiji nego u procjeni – izvoz je manji za oko 230 miliona KM, a uvoz veći za oko 210 miliona KM u odnosu na procjenu.

Postoje mjere iz domena fiskalne politike i politike dohotka čija primjena može, ne samo pomoći u oporavku, već i dodatno stimulirati ekonomsku aktivnost. Rješenja postoje, samo ih treba primjeniti”

“Rješenje je u stimulisanju potrošnje stanovništva putem smanjenja poreskih opterećenja” navodi on za BUKU.

On kaže kako naše vlasti odbijaju da poreski rasterete građane BiH

“Da smo uradili rasterećenja prije par godina, povećali plate i olakšali poslovanje, sumnjam da bi do recesije došlo” kaže Hadžić za BUKU.

6yka.com