BiH ima 20.000 junadi koja su tržni višak, a uvezla je 30.000 tona junećeg mesa

Udruženje poljoprivrednika Bosne i Hercegovine zatražilo je od Vijeća ministara i Ministrastva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da uvede privremene mjere zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza goveđeg mesa.

Poljoprivrednici traže mjere da bi se riješili poremećaji na tržištu goveđeg mesa, uzrokovani povećanjem uvezenih količina i cijena goveđeg mesa što može dovesti do gušenja ove poljoprivredne grane, javlja BHRT.

Prema podacima Udruženja poljoprivrednika, Bosna i Hercegovina ima oko 20.000 junadi koja su tržni višak, a u isto vrijeme je uvezla oko 30.000 tona junećeg mesa. Ovaj disbalans uticao je na povećanje broja utovljene junadi u BiH koje nema ko da kupi zbog čega štetu trpe farmeri, upozoravaju bosanskohercegovački poljoprivrednici.

Do ove situacije je došlo zbog uvoza junećeg mesa po niskim cijenama u kojoj domaći proizvodjači ne mogu biti konkurentni. Nisu nam poznati razlozi za uvoz mesa po niskim cijenama ,što bi nadležne državne službe trebalo da istraže kako ne bi došlo do propadanja domaće proizvodnje odnosno gubitka prehrambene sigurnosti stanovništva u BiH.

Nema nikakve ekonomske logike, tvrdi Ranko Sarajlić jedan od najvećih uzgajivača junadi u BiH, da izvozimo nešto čega nemamo dovoljno ni za domaće potrebe. Izvoz junadi za Tursku, Sarajlić ne vidi kao dio rješenja ukupnog problema.

– To su vatrogasne mjere ,praktično kada ima viška junadi onda se mole Turci da oni to prihvate da se to izveze onda ljudi malo ohlade os svog nezadovoljstva kao i ova mjera ministrastva poljoprivrede .Ona je dobra mjera u smislu Vlada se potrudila da nam pomogne ali nama pomoći nema ako nam pomažu oni koji su uvozili i do ovoga doveli, kaže Ranko Sarajlić, farmer iz Gradiške.

Vlada RS je podsjećamo donijela odluku da će do kraja januara izdvojiti dva miliona maraka za interventan otkup junećeg mesa zbog trenutnog viška koji se pojavio zbog izostanka izvoza u Tursku.

– Prema našim procjenma je 18000 grla na terenu dakle sredstva od 2 miliona marka neće biti dovoljna da se otkupe sva junadi ali će značajno pomoći u rasterečenju juandi kod domaćih farmera, kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede u Vladi RS.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kaže da očekuje da će se u prvoj polovini novembra riješiti problem sa izvozom u Tursku. Šarović smatra da zbog blokade rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine trpi ekonomija cijele BiH.

– Pominjem sporazuma sa Turskom. Neki benefiti koje immao sa ovom zemljom blokirani su i ne mogu da se implementiraju zbog toga što pvaj sporazum nije ratifikovan kod nas a na strani Turske jeste, kaže Šarović.

Sljedeće sedmice zakazan je sastanak predstavnika poljoprivrednih entitetskih udruženja, uzgajivača i resornih ministara u Bijeljini da bi se iznašle mogućnosti da se riješi problem izvoza, odnosno otkupa tovne junadi i junećeg mesa. U suprotnom, najavljuju moguće proteste.

 fokus.ba