“BiH ide ka građanski uređenoj državi, Hrvatska se u to ne treba miješati”

INTERVJU IZETBEGOVIĆA ODJEKNUO U HRVATSKOJ: “BiH ide ka građanski uređenoj državi, Hrvatska se u to ne treba miješati”

“Hrvatska je napravila teške greške u odnosu na BiH i svakako neće biti onako kako oni zamisle nego kako se dogovore građani BiH”, citiraju hrvatski mediji Izetbegovića, koji je sinoć za FTV govorio o suprotstavljenom smjeru promjena izbornog zakonodavstva u BiH.

Hrvatski mediji navode Izetbegovićeve riječi da su pozicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) o promjenama Izbornog zakona BiH i dalje vrlo udaljene i neizvjesno je hoće li one uspjeti postići bilo kakav dogovor o tome.

“No, Hrvatska se u to svakako ne bi trebala miješati”, izjavio je čelnik vladajuće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović, pišu hrvatski mediji. 

“Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno ići ka jednoj normalno uređenoj, građanski uređenoj državi. Hrvatska je prije par decenija napravila teške greške u odnosu na BiH tako da bih im preporučio da sve to uzmu u obzir i da se korektnije odnose prema BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle, nego onako kako se dogovore građani BiH”, izjavio je Izetbegović u intervjuu za Federalnu TV.

“Jutarnji list” piše da su Izetbegović i Čović prošle sedmice načelno dogovorili otvaranje pregovora o nizu pitanja, uključujući izmjene Izbornog zakona, što bi se trebalo dogovoriti do kraja aprila, ali Izetbegović je sada kazao kako od toga još nema ništa, a neizvjesno je hoće li uopće i biti.

“Zahtjev SDA je da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona. Zato nisam optimist da ćemo uopće doći do dogovora, a naročito da ćemo lako doći do njega”, kazao je Izetbegović dodavši ipak kako valja pokušati.

Odlučno je odbacio mogućnost da se u BiH uspostave neke nove izborne jedinice, kako to predlaže HDZ BiH, iz kojih bi se onda birali članovi Predsjedništva BiH i delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Jutarnji list” piše da je HDZ tokom ranijih rasprava predlagao ad hoc, odnosno “plutajuće” izborne jedinice, koje bi se formirale virtuelno, i to samo zbog izbora, a činili bi ih dijelovi teritorija u kojima su većina Hrvati, odnosno Bošnjaci.

‘Kako promijeniti Ustav?’

Sada HDZ BiH svoje zahtjeve za uspostavu de facto etničkih izbornih jedinica temelji i na presudi Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” iz 2016., čija je bit u konstataciji kako Dom naroda Parlamenta FBiH nije dom kantona pa njegov sastav treba imati legitimitet koji će odražavati autentičnu volju određenog naroda kako bi štitio njegove interese.

U HDZ-u su to protumačili i kao presedan po kojem bi trebalo definirati novi način izbora članova Predsjedništva BiH kako se ne bi više ponovio “slučaj Komšić”, odnosno situacija u kojoj je jedan od članova državnog vrha izabran većinskom voljom pripadnika entičke skupine kojoj sam ne pripada.

Izetbegović kaže, pak, kako SDA neće odustati od toga da se očuva balans između etničkog i građanskog predstavljanja u tijelima vlasti, jer je to i temelj na kojem je napisan Dejtonski sporazum. To, po njegovom sudu, znači kako se mora reducirati uloga Doma naroda, a on biti pretvoren u tijelo koje će štititi samo vitalne nacionalne interese.

Presuda Europskog suda

“Jutarnji list” piše kako je Izetbegović prvi koji je javno kazao da je predsjednik HDZ-a BiH Čović predstavnicima međunarodne zajednice u BiH uputio svoj prijedlog izbornog zakona, dodajući kako ga smatra nerealnim, posebno stoga što nije jasno kako promijeniti Ustav BiH s obzirom na postojeći odnos snaga u državnom Parlamentu. Bez promjene Ustava, nema, pak, ni načina za provedbu presuda Europskog suda za ljudska prava, poput one u slučaju “Sejdić – Finci”. Izetbegović je aludirao na činjenicu da nema stabilne vladajuće većine u BiH pa tako ni jasne dvotrećinske većine u parlamentu bez koje se Ustav ne može ni promijeniti.

“Nije mi jasno na koji način se može učiniti da Sjedić ili Finci budu izabrani u državno Predsjedništvo (po Ustavu) u kojem je rečeno da to mora biti jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak. Kako će Židov ili Rom ući u Predsjedništvo? To je isto kao da mi objašnjavate da se može hodati po vodi. Ne može se bez ustavne promjene, a ako do njih ne dođe, neće biti novog Izbornog zakona. Ovdje se radi o zajedničkoj sudbini i neophodno je doći do kompromisa”, kazao je Izetbegović zaključivši kako je sada sva odgovornost na HDZ-u, od kojega se očekuje “spremnost na kompromis”.

SB