BiHBiH i regija ujedinjeni protiv nasilja nad ženama i femicida

BiH i regija ujedinjeni protiv nasilja nad ženama i femicida

Bosna i Hercegovina u znaku protesta. Prvo, protiv femicida. Ubistvo Nizame Hećimović koje je nedavno potreslo našu zemlju ujedinilo je region. Širom Bosne i Hercegovine održani su protesti. Ali građani su na ulice izašli i u Srbiji i Hrvatskoj. Jedinstveni, u poruci da nijedna žena ne smije biti prepuštena sama sebi.

Zaustavljen saobraćaj na 15 minuta. “Stop femicidu”, “Stani sa nama da sutra nijedna nije sama” – ovo su samo neke od jasnih poruka.

“Moja poruka s današnjih protesta je: Nijedna više, nikada više, zaustavimo femicid, samo zajedno to možemo uraditi!”, istakla je Nejra Mekić.

“Žene koje čine 50 posto društva i, sigurno, 50 posto pune budžet jednako kao i muškarci imaju pravo zahtijevati da se taj sistem promijeni kako bi prevenirao femicid”, poručila je aktivistkinja Aida Feraget.

Mirna šetnja uz jasan poziv nadležnim i u Tuzli. Da reaguju, da ne šute i ne zatvaraju oči. Svako od nas može biti žrtva.

“Svaka žena je potencijalna žrtva u ovakvom sistemu i ovakvoj sigurnosti, odnosno nesigurnosti kakvu imamo”, kaže Mira Vilušić, stručna saradnica u Udruženju Horizonti.

Posljednji slučajevi femicida u Bosni i Hercegovini jasan su alarm da ovako više ne ide i da su sva dosadašnja upozorenja institucijama bila uzaludna. Nešto se mora mijenjati.

“Ne može jedan policajac koji vas pita šta ste mu uradili pa vam je udario šamar biti nekakva spona između nasilnika i žrtve”, naglasila je učesnica protesta u Mostaru.

“Kroz današnju šetnju želimo ukazati na sve ono što se dešava prije samog femicida, prije ubistva žene, a to su obično prijave nasilja, dugogodišnje nasilje”, naglasila je Aleksandra Petrić iz “Udruženih žena” Banjaluka.

Jedna žena, Nizama Hećimović, ujedinila je regiju. U znak podrške niz protesta u Srbiji, ali i Hrvatskoj. U čak devetnaest hrvatskih gradova upućeni su jasni zahtjevi: definisati femicid kao zasebno kazneno djelo. Zakonom regulisati i sankcionisati nasilje. Zaštiti žrtvu.

Nije Nizama ni prva ni posljednja. Ni ubijena, ni ona koja je trpjela fizičko i psihičko zlostavljanje. Ali može biti okidač za konačno sistemsko rješenje. Zaustaviti teško, ali barem donekle pomoći.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE