SvijetAmerikaBidenova administracija ukida zabranu američkog oružja ukrajinskoj brigadi Azov

Bidenova administracija ukida zabranu američkog oružja ukrajinskoj brigadi Azov

Bidenova administracija ukinut će zabranu da kontroverznoj ukrajinskoj vojnoj jedinici dozvoli korištenje američkog oružja, javio je Washington Post pozivajući se na zvaničnike State Departmenta.

State Department ukinuo je deceniju staru zabranu brigadi Azov da koristi američku obuku i oružje nakon što nova analiza nije pronašla dokaze o kršenju ljudskih prava od strane te jedinice, javio je Post.

– Nakon temeljnog pregleda, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga Azov prošla je provjeru na osnovu Leahy zakona koju je izvršio State Department – navodi se u saopćenju State Departmenta do koga su došle novine. State Department nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Zakon Leahy zabranjuje vojnu pomoć SAD stranim jedinicama za koje se utvrdi da su počinile takva kršenja.

Brigada Azov, koji ima krajnje desničarske i ultranacionalističke korijene, dio je ukrajinske Nacionalne garde i evoluirala je iz bataljona koji je formiran 2014. i borio se protiv separatista koje podržava Rusija, a koji su odvojili otcijepljene regije u istočnoj Ukrajini.

Brigada je u Ukrajini proglašena lavovskom zbog odbrane zemlje od ruske invazije, a posebno od grada Mariupolja na jugu zemlje, ali je Kremlj pod čelništvom ruskog predsjednika Vladimira Putina omalovažava.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE