SvijetAmerikaBiden proslavio 81. rođendan uz šalu i tradicionalno pomilovanje ćurki

Biden proslavio 81. rođendan uz šalu i tradicionalno pomilovanje ćurki

Bijela kuća hvali “iskustvo” koje dolazi sa godinama a njen šef Joe Biden koji je jučer proslavio 81. rođendan pokušao je da se našali oko toga, jer zna da su godine njegov glavni hendikep godinu dana pred presjedničke izbore, piše danas France-Presse. “Danas je moj rođendan… znajte da nije lako napuniti 60 godina”, šalio se američki predsjednik kada je po tradiciji pomilovao dvije ćurke uoči Dana zahvalnosti koji se obilježava u četvrtak i kada je ćurka glavno jelo na porodičnim trpezama.

Ali Biden je tokom ovog događaja dao jednu od svojih zbunjujućih izjava kada je umjesto pjevačice Taylor Swift, rekao Britney Spears. Svjestan efekta koji takve njegove izjave izazivaju, kao i nedavni padovi koji su prošli bez povreda a čiji snimci su obišli svijet, Biden je pokušao da šaljivo odgovori. Kada je jedna osoba pala tokom nekog njegovog nedavnog govora on je prvo pitao da li je sve u redu a onda poručio: “Hoću da novinari znaju da to nisam bio ja”.

Jučer je povodom lansiranja svog naloga za izbornu kampanju na društvenoj mreži Threads Biden objavio sliku svoje rođendanske torte našalivši se zbog broja upaljenih svjećica.

Potpredsjednica Kamala Harris koja bi ga zamijenila u slučaju smrti ili nesposobnosti mu je čestitala na mreži X pozdravljajući “hrabrog vođu punog saosjećanja, snažnog i sposobnog lidera”.

Njegova supruga Jill Biden čestitala mu je na mreži X: “Sretan rođendan Joe. Volim te” uz obavezne emojije sa malim srcima i njihovom zajedničkom slikom.

Portparolka Bijele kuće Karin Jean-Pierre rekla je da će predsjednik proslaviti rođendan okružen porodicom i da će zajedno zatim slaviti Dan zahvalnosti na ostrvu Nantucket. Biden je najstariji predsjednik u američkoj istoriji, i ako osvoji drugi mandat kao što namjerava, imaće 86 godina kada napusti Bijelu kuću.

Biden je dobrog zdravlja, prema detaljnom ljekarskom nalazu iz februara, ali to ne uvjerava Amerikance, navodi France-Presse.

Nedavno istraživanje koje je sproveo institut Sijena u šest ključnih američkih država a objavio ga je New York Times, pokazuje da 71 odsto birača smatra da je Biden suviše star da bude predsjednik.

Samo njih 39 odsto kaže to i za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji ima 77 godina i namjerava da mu bude konkurent na predsjedničkim izborima iduće godine.

Sigurno nije slučajnost da je Trump baš juče objavio kratko pismo svog ljekara u kome se navodi da je “izvanrednog” zdravlja, da je oslabio, ne navodeći koliko, i da su rezultati njegovih kognitivnih testova “izuzetni”. “Sa našeg stanovišta nije pitanje godina, pitanje je iskustva”, rekla je portparolka Bijele kuće Karin Jean-Pierre i navela da je “iskustsvo Joa Bidena” od kada je izabran za senatora 1972, omogućilo da sprovede ambiciozne reforme i da se suoči sa međunarodnim krizama.

Ona je ukazala da je on bi prvi predsjednik koji je otišao u ratnu zonu koja nije bila pod američkom kontrolom, misleći na posetu Ukrajini u februaru, i hvalila je njegovu energiju i mudrost. Pred izbore 2020, Biden je u kampanji smanjio kretanje zbog pandemije Covida-19. Ali ovog puta, za izbore 2024, on će morati da obilazi cijelu Ameriku i istovremeno da obavlja predsjedničke dužnosti.

Iako njegov ljekar kaže da je “energičan” nepobitno je da se na Joeu Bidenu uočavaju godine, navodi France-Presse. Predsjednik hoda vrlo kruto a čovjek koji je ranije mucao i čiji govor je uvek bio otežan, često govori tako da se jedva može čuti.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE