SvijetBiden poslije sastanka s Abbasom: Palestinci zaslužuju svoju državu

Biden poslije sastanka s Abbasom: Palestinci zaslužuju svoju državu

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je poslije sastanaka sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali da palestinski narod zaslužuje “svoju državu, nezavisnu, suverenu, održivu i povezanu”. On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom rekao da podržava takvu državu, ali da nisu sazreli uslovi za obnovu mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca i da se takva država “može činiti jako dalekom”.

“Dvije države za dva naroda, koja oba imaju duboke i drevne korijene u ovoj zemlji, da žive u miru i bezbjednosti”, objasnio je Biden govoreći o rješenju decenijskog sukoba po modelu dražave u vrijeme kada je mirovni proces u zastoju više od jedne decenije.

On je najavio 316 miliona finansijske pomoći Palestincima tokom posjete, ali ne postoji jasan put za povratak pregovaračkom stolu.

Američki lider je rekao da iako uslovi nisu sazreli, ali da SAD i njegova administracija neće odustati od nastojanja da približe Palestince i Izraelce. Abbas je izjavio da je došlo vrijeme, kako je rekao, da se “okrene stranica u izraelskoj okupaciji naše zemlje”, te da Izrael ne može nastaviti da djeluje kao “država iznad zakona”.

Bidenove izjave će vjerovatno razočarati Palestince koji očekuju od SAD da izvrši pritisak na Izrael kako bi se obnovili mirovni pregovori, pošto je jevrejska država u proteklim godinama uspostavila zvanične odnose sa nekoliko arapskih zemalja.

Biden je rekao da svijet ne može da čeka na mirovni sporazum i da se moraju preduzeti koraci da se poboljšaju životi palestinskog naroda.

Predsjednik SAD je stigao u Betlehem poslije obilaska paletinske bolnice u istočnom Jeruzalemu, gdje je obećao finansijsku pomoć od 100 miliona dolara za bolnice u tom gradu, za šta je još potrebno odobrenje Kongresa SAD, uz 201 milion dolara za Agenciju UN za pomoć palestinskim izbjeglicama Ii manje sume za druge programe.

Bidenova posjeta Zapadnoj obali dočekana je sa sumnjom i gorčinom među Palestincima koji smatraju da je on preduzeo malo koraka da obnovi mirovni pregovore pošto ih je njegov prethodnik Donald Trump potisnuo ustranu i uveliko podržavao Izrael.

Odlazeća Vlada Izraela je nastojala da doprinese razvoju ekonomije na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, ali premijer prelazne vlade Yair Lapid nema mandate da vodi mirovne pregovore pred izbore zakazne za 1. novembar. Ti izbori bi na vlast mogli dovesti desničarsku vladu koja se protivi palestinskoj državi.

Biden je posjetio Zapadnu obalu u okviru prve predsjedničke turneje po Bliskom istoku.

Prva stanica te turneje bio je Izrael, a predsjednik SAD danas putuje u Saudijsku Arabiju prvi put direktno avionom iz Tel Aviva.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE