SvijetBiden obećao da će snažno braniti Ukrajinu od ruske invazije

Biden obećao da će snažno braniti Ukrajinu od ruske invazije

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će snažno braniti Ukrajinu od ruske invazije na summitu NATO-a u Washingtonu u utorak, koristeći globalnu pozornicu da pokuša pokazati saveznicima u zemlji i inozemstvu da još uvijek može voditi.

Biden, 81, izdržao je 12 dana mučnih pitanja o svojoj podobnosti za dužnost jer se neki od njegovih kolega demokrata na Capitol Hillu i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra nakon lošeg nastupa na debati 27. juna.

– (Vladimir) Putin ne želi ništa manje, ništa manje od potpunog pokoravanja Ukrajine… i brisanja Ukrajine s karte – rekao je Biden u svojoj dobrodošlici državama članicama NATO-a na summit, misleći na ruskog predsjednika.

– Ukrajina može i hoće zaustaviti Putina – dodao je.

Bijela kuća se nada da će on moći okrenuti stranicu teškog razdoblja svog predsjedničkog mandata svojim političkim govorom najvišeg profila od debate, iako su neki diplomati na summitu rekli da je štetu teško izbrisati.

U utorak je Biden govorio preko telepromptera snažnim i samouvjerenim glasom i uglavnom je izbjegao verbalne zavrzlame i znakove zbunjenosti koji su obilježili njegov nastup u debati.
Biden je bio uokviren pozlaćenim zidovima federalne dvorane u kojoj je potpisan ugovor o stvaranju NATO-a, a njegov govor bio je upotpunjen uzbudljivim muzičkim izvedbama benda američkih marinaca.

– Danas je NATO jači nego što je ikada bio u svojoj povijesti – rekao je.

Biden je odbio pozive da se povuče u utrci protiv republikanca Donalda Trumpa (78), obećavajući da će ga pobijediti u novembru. Do sada je zadržao javnu potporu većine stranačke elite.
Američki predsjednik je obnovu tradicionalnih savezništva u inozemstvu učinio središtem svoje vanjske politike nakon što je Trump izazvao saveznike kao dio pristupa “Amerika na prvom mjestu”.

Pobjednik izbora u novembru mogao bi imati značajan utjecaj na budućnost NATO-a, Evrope i ostatka svijeta.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE