Biden ima 284 elektorska glasa, to mu je dovoljno za pobjedu

JOE BIDEN osvojio je Pennsylvaniju, saveznu državu koja nosi 20 elektorskih glasova. Prema trenutnoj situaciji ima 284 elektorskih glasova, što mu je dovoljno za pobjedu. Podsjetimo, za pobjedu je potrebno 270 elektorskih glasova.

Biden je jučer, u jednom danu, potpuno preokrenuo Pennsylvaniju u kojoj je Trump još u četvrtak imao oko 150.000 glasova prednosti. 

Biden sada tamo vodi s oko 30.000 glasova. 

Jučer je Biden preokrenuo i rezultat u Georgiji gdje je također prešao u vodstvo. Tamo sada vodi s oko 4000 glasva. 

U Georgiji je jučer u vodstvu bio Donald Trump s 18.000 glasova razlike, no dopisni su glasovi išli u korist Bidenu pa je razlika smanjena na svega 463 glasa danas u 10 sati ujutro po našem vremenu. Oko 11 sati došlo je do velikog preokreta te je Biden preuzeo vodstvo s 917 glasova i to vodstvo nastavio povećavati. No, jučer je objavljeno da će u Georgiji doći do ponovnog prebrojavanja glasova.

Još se uvijek broje glasovi u  Arizoni, u kojoj su neki američki mediji već proglasili Bidenovu pobjedu. Tamo je prebrojano 90 posto glasova, Biden vodi s 50.1 posto naprema Trumpovih 48.5 posto. Arizona je jedna od ključnih država za oba predsjednička kandidata, koja nosi 11 elektorskih glasova. Na izborima 2016. u toj je državi pobijedio Trump. 

U izbornoj noći su Fox News i AP javili da je Arizonu osvojio Biden, iako je bilo prebrojano tek 70 posto glasova, što je izazvalo negodovanje Trumpa i njegovih suradnika.

Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden – 284, Trump – 214 (uključeni su svi elektorski glasovi za koje je AP projicirao pobjedu)
Trenutno stanje u ključnim državama u kojima još nije proglašen pobjednik (prema podacima AP-a, ažurirano u 17:30):
  • Georgia – vodi Biden. Joe Biden – 49.4%, Donald Trump – 49.4%. Prebrojeno 99%. Država nosi 16 elektorskih glasova.
  • Nevada – vodi Biden. Joe Biden – 49.8%, Donald Trump – 48%. Prebrojeno 87%. Država nosi 6 elektorskih glasova.
  • Sjeverna Karolina – vodi Trump. Donald Trump – 50.1%, Joe Biden – 48.7%. Prebrojeno 94%. Država nosi 15 elektorskih glasova.

CNN i još neki mediji elektorske glasove iz Arizone još nisu pribrojali Bidenu. 

  • Arizona – vodi Biden. Joe Biden – 48.7%, Donald Trump – 48.8. Prebrojano 90%. Država nosi 11 elektorskih glasova*. 

*U izbornoj noći su AP, Fox News i neki drugi mediji javili da je Arizonu osvojio Biden.

Trump iznio niz teških optužbi o izbornoj prevari, za to nije dao nikakve dokaze

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojenje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijaše da mu kradu “glatko i uvjerljivo” osvojeni drugi mandat.

“Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio”, rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja. 

A zatim je optužio svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede. 

“Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači”, rekao je Donald Trump uporan u ocjeni da je brojenje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama. 

“Naši brojevi su čudnovato i u tajnosti nestali”, rekao je.

Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i “broje one ilegalne”. 

Okrivio je “velike medije, velik novac i veliku tehnologiju” da su se urotili s demokratima protiv njega. 

Neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale su prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama. 

CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: “Kakav tužan dan za Sjedinjene Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore.”

Trumpovo nezadovoljstvo izazvano je time što mu je u nizu ključnih država, u kojima je uvjerljivo vodio, prednost počela znatno padati s prebrojavanjem dopisnih glasova. 

Biden poslao suprotne poruke: Protivnici smo, ali nismo neprijatelji

Demokratski kandidat za predsjednika poslao je prije Trumpova obraćanja potpuno suprotnu poruku. Sve je pozvao na mir i strpljivost. U istom je tonu nastavio i u petak kasno navečer po istočnoameričkom vremenu kada se iz Wilmingtona kazavši da je na putu osvajanja i više od 300 elektorskih glasova te da “će pobijediti uz jasnu većinu”.

“Još nemamo konačnu objavu pobjede, no brojke nam govore o jasnoj i uvjerljivoj priči. Pobijedit ćemo u ovoj utrci”, rekao je Biden, uz kojeg je na pozornici stajala i kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Kamala Harris.

Dok se nastavlja brojanje glasačkih listića, a pobjednik u predsjedničkoj utrci još nije proglašen, Biden je istaknuo da ima prednost u Pennsylvaniji, Georgiji, Arizoni i Nevadi te da je na putu da osvoji više od 300 elektorskih glasova. 

Demokratski predsjednički kandidat pozvao je na strpljenje. “Moramo ostati smireni i dopustiti da se proces odvija. Vaš glas bit će uvažen, nije me briga koliko se ljudi upinju da zaustave glasovanje, neću to dopustiti”, rekao je u petak kasno navečer po lokalnom vremenu.

Biden je također ustvrdio da su mu glasači, njih 74 milijuna, dali mandat za akciju po pitanju pandemije koronavirusa, ekonomije, klimatskih promjena i sistemskog rasizma.

“Želim da svi znaju, od prvog dana, da ćemo pokrenuti svoj plan da stavimo taj virus pod kontrolu”, poručio je Biden, dodavši da njegova administracija može spasiti puno života u idućim mjesecima.

Osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju, ustvrdio je da su prisutne velike napetosti nakon teških izbora, čime je priznao da postoje velike podjele u SAD-u uslijed koronakrize, ekonomskih poremećaja i teške predsjedničke kampanje.

Pozvao je Amerikance da ostave iza sebe ljutnju i demonizaciju. “Imamo ozbiljnih problema, ne trebamo više gubiti vrijeme na stranačke ratove. Protivnici smo, ali nismo neprijatelji”, poručio je Biden.

index.hr