BHRTV o problemu vodosnabdjevanja u Visokom

Nakon povlačenja sa dnevnog reda posljednje sjednice ZD Parlamenta FBiH prijedoga Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Vodovod Visoko, usljedile su oštre reakcije iz ove Općine. Visočka  administracija skoro četiri godine radi na projektu izgradnje novog vodovoda.

 

Više od 5 000 stanovnika MZ Gračanica u Općini Visoko s nevjericom su primili vijest da je sa posljednje sjednice zastupničkog doma federalnog Parlamenta povučen prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i EBRD-a za realizaciju projekta Vodovod Visoko. Ogorčeni građani su se pismeno obratili premijeru Novaliću i predsjedavajućem ZD Parlamenta Federacije.

“Mi u tom zahtjevu tražimo da se naredna sjednica Federalnog parlamenta održi što prije i da se na dnevnom redu pod tačkom 1 nađe ovaj Prijedlog. Ono što očekujemo od svih zastupnika je da se ponašaju odgovorno i rade u interesu građana koji su ih birali” – rekao je za BHTV Anes Hajlovac član Savjeta MZ Gračanca.                                                                                               Izgradnjom novog vodovoda rješava se pitanje vodoopskrbe za oko 12 000 građana Visokog. Zbog važnosti projekta, ali i ugovornih obaveza koje počinju teći sredinom narednog mjeseca, iz Općine Visoko zatraženo je od Federalnog premijera da obrazloži zašto je prijedlog povukao sa dnevnog reda.

U opozicionom SDP-u ističu da bi ovu tačku apsolutno podržali jer su svjesni njene važnosti, ali i to da je sve ovo iskorišteno u dnevnopolitičke svrhe.

“Načelnica je jednostavno propustila priliku da dođe na sjednicu Parlamenta kad se ta tačka razmatrala. Mogla je da da uvodna obrazloženja i mogla je na sva ona pitanja koja je nakon sjednice postavila odgovore dobiti direktno na sjednici.” – zjavla je zastupnica u ZD Parlamenta FBiH Jasmina Zubić (SDP).

Do odgovora u federalanoj Vladi nismo uspjeli doći. Ko je ZA, a ko PROTIV rješavanja problema vodosnadbjevanja građana Visokog znat će se, vjerovatno, na narednoj sjednici Parlamenta Federacije. Do tada građanima Visokog ostaje nada da neće doći do komplikacija sa kreditorima iz EBRD-a i izabranim izvođačima koji bi sredinom narednog mjeseca trebali početi radove jer bi to bio krah njihovog, kako kažu, generacijskog projekta.

BHRTV