BHRT o radovima na obnovi Crkve sv. Prokopija u Visokom

U nedavno snimljenom prilogu novinarske ekipe BHRT-a predstavljeni su aktuelni radovi u okviru projekta obnove Crkve sv. Prokopija u Visokom – nacionalnog spomenika i jednog od najstarijih hramova u srednjem dijelu BiH.

Radovi na sanaciji pravoslavnog Hrama su intenzivirani, a prilikom njegovog obilaska, za kamere BHRT-a obratili su se izvođač radova, gradonačelnica Babić, protojerej, paroh visočki Miljan Rađenović, kao i građani, pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti.

Prema riječima izvođača radova – Joze Jozića, trenutno se izvode radovi na obijanju kompletnog maltera, nakon čega će uslijediti malterisanje, restauracija elemenata dekorativne plastike i nasposlijetku, obrada silikatnom žbukom.

„Bosna i Hercegovina mora izgledati kao Visoko danas. Iako na području Visokog živi mali broj pravoslavaca, manje od 1%, jako nam je bitno da i oni imaju svoju kuću u kojoj će služiti Bogu“, kazala je gradonačelnica Babić.

Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta obnove Hrama sv. Prokopija u Visokom iznosi oko 600. 000 KM, što znači da će za njihovu realizaciju biti neophodna saradnja lokalne vlasti, privrednika i građana.

S tim u vezi, protekle sedmice održana je i prezentacija projekta obnove ovog vjerskog objekta s ciljem prikupljanja neophodnih sredstava za radove koji uključuju rekonstrukciju unutrašnjih prostorija, sanaciju fasade, krovne konstrukcije i svešteničke kuće.

Protojerej Rađenović izražava zadovoljstvo rezultatima dosadašnjih radova, te poručuje da je još uvijek potrebno mnogo sredstava kako bi se ovaj projekat priveo kraju.Press Grada Visoko