BiHBh. sport treba sistemska rješenja i ozbiljna ulaganja

Bh. sport treba sistemska rješenja i ozbiljna ulaganja

Napravite bazen, napunit ćemo ga suzama radosnicama – samo je jedan od komenatara nakon što je Mostarka Lana Pudar osvojila Evropsko prvenstvno u Rimu u disciplini 200 metara delfin stilom. Koji je samo jedan u nizu, ali Lana i dalje u svom gradu nema olimpijski bazen, gdje bi se pripremala za silna natjecanja. Godinama se prstom upire u lokalnu vlast da napravi bazen ili barem počne radove, a Mostarci poručuju da su oni spremni zasukati rukave i pomoći.

Iz Sportskog saveza Grada Mostara ističu da je priča o bazenu praktično završena, te da bi za dvije i više godina Lana i talenti poput nje trebali dobiti olimpijske uvjete.

„To je, praktično, gotova stvar. Inicijalna i ogromna većina finansijskih sredstava za izgradnju bazena je obezbijeđena. Tu moramo pohvaliti Vladu FBiH, premijera Novalića i sve ministre koji su podržali i shvatili značaj izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru“, kaže Senad Kevelj, direktor Sportskog saveza Grada Mostara.

Upravo su loši uvjeti, slaba finansijska podrška te nepostojanje adekvatnog zakona o sportu na državnom nivou neki od razloga zbog kojih sportisti biraju nastupati pod zastavama drugih zemalja.

„Trenutno pokušavamo da joj nađemo adekvatne sparing partnere u Bosni i Hercegovini. Nije lako spojiti se s drugim plivačima, čak ni u regiji. Trenutno je to jedan od najvećih problema s kojima se suočavamo. U drugim zemljama i plivačkim nacijama to je potpuno drugačija priča“, ističe trenerica Alena Ćemalović.

Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u kojima se u sport ulaže jako malo. Ključni je to razlog zašto mnogi talenti iz ove zemlje karijere grade pod zastavama drugih država. Rješenje definitno nije finansijska nagrada tek nakon osvojene medalje, sportistima u našoj zemlji treba sistemsko rješenje, koje će omogućiti svim talentima uvjete za treninge, ali i odlaske na velika takmičenja. Kada sportisti u ovoj zemlji ne mogu učestvovati na takmičenjima visokog ranga – poraz je i sramota, ma kako oni koji državnim kasama upravljaju to pokušavali opravdati.

„Svakodnevna pitanja gdje god kreneš: Hoćete li ići na Evropsko? Šta se dešava? Imate li para? Sigurno da to puno – htjeli mi ne htjeli – ostaje u glavi i igra ulogu ujutro kad dođeš na doručak, odmah se krene pričati o tome šta se dešava“, kaže kapiten košarkaške reprezentacije BiH Miralem Halilović.

Mnogi vjeruju da bi Lanini uspjesi mogli konačno rezultirati promjenama u bh. sportu i da se ovaj segment s lokalnog nivoa vrati na državni. Bosna i Hercegovina je izgubila velika imena u sportu, jer jedino čudom ovdje mogu postići zapažene rezultate na evropskim i svjetskim takmičenjima.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE