Bh. porezni obveznici godišnje potroše 411 sati na plaćanje poreza

Bosna i Hercegovina je rangirana na 139. mjesto od 190 zemalja na svijetu po lakoći plaćanja poreza, navodi se u najnovijem izvještaju “Paying Taxes 2018” koji su objavili konsulatanska kuća PwC i Svjetska banka, izvještava Indikator.ba. 

Prema izvještaju, BiH ima ukupnu stopu poreza i doprinosa od 23,7 posto.
Porezni obveznici godišnje moraju izvršiti 33 plaćanja, a ukupno na izvršavanje poreznih obaveza potroše 411 sati.

Post-filling indeks (postupci nakon podnošenja koji uključuju zahtjeve za povrat PDV-a i ispravljanje greške poreza na dobit pravnih lica) za BiH je 47,7.

U Hong Kongu, koji je na prvi na listi, na plaćanje poreza troši se samo 35 sati godišnje, a potrebno je da se obave tri plaćanja.

Ovogodišnji, 12. po redu izvještaj PwC-a i Svjetske banke, mjeri jednostavnost plaćanja poreza u 190 ekonomija, pružajući objektivnu osnovu za poređenje poreskih sistema na sličan način kao i platformu za vlade i privrede da se angažuju u konstruktivnoj diskusiji o poreskoj reformi u širokom spektru pitanja.

Ovogodišnja publikacija posvećuje posebnu pažnju na to kako digitalna revolucija mijenja aspekte plaćanja poreza. To se razmatra u kontekstu metoda koje preduzeća koriste za plaćanje poreza, kako poreske uprave komuniciraju sa poreskim obveznicima, kako se odabiru kompanije za revizije i način na koji se te revizije vrše.

 

Indikator