SportBorilački sportoviBh. olimpijci rade u teškim uvjetima, država mora promijeniti odnos prema sportu

Bh. olimpijci rade u teškim uvjetima, država mora promijeniti odnos prema sportu

Bosanskohercegovačka džudistkinja i olimpijka Larisa Cerić zasigurno je obilježila protekle tri decenije sporta u BiH. Svjetska juniorska prvakinja, seniorska bronza i evropsko srebro, a bila je učesnik na dvije, a sada je na najboljem putu da brani boje Bosne i Hercegovine i na narednim Olimpijskim igrama u Parizu. Ovim povodom govorila je za magazin Sport.

O iskustvima sa prošlih Olimpijskih igara na kojima je učestvovala kaže da joj je bilo teško nastaviti poslije tih poraza.

“Uspjela sam da skupim snage i da pokušam da ispunim još tu normu za Pariz. Jer to je grad u kojem sam 2009. bila juniorska prvakinja svijeta. To je grad u kojem sam prvi put osvojila Grand Slam medalju. Pariz mi je uvijek bio nekako simboličan. Nadam se da će se baš tu zatvoriti krug. To je ono što me gura i daje dodatnu motivaciju. Optimistična sam što se tiče Pariza, malo sam i sujevjerna. Voljela bih da ispunim svoj san i da treći put učestvujem na Olimpijskim igrama. Možda da sljedeće godine da se predstavim bolje nego na prethodne dvije Olimpijade”, kazala je Cerić.

Na pitanje šta je to najbitnije za sportistu na Olimpijadi odgovara:

“To je mentalni trening. Svi mi treniramo, to su sve nijanse. Svi smo došli utrenirani. Svi imamo očekivanja, ali taj dan kad se probudite, ta nijansa koja je presudna je mentalni trening. Radim sa psihologom i nadam se da ću uspjeti preći te neke mentalne barijere. Želja mi je da u Parizu osvojim medalju, jer Pariz je meni specifičan. Nadam se da ću taj dan biti mentalno spremna za medalju”.

Cerić dodaje kako naši olimpijci rade u jako teškim uslovima.

“Ta nebriga države, mi sve što pravimo – pravimo uz pomoć Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, sada se uključila i Turistička zajednica KS. Nadamo se da će se probuditi država. Da se popravi situacija za mlađe generacije koje dolaze. Mi se poslije ljutimo na sportiste koji promijene državljanstvo – BiH jednostavno nema razumijevanje za vrhunski sport i sportiste. Imamo mladih sportista koji mogu, ali problem je to finansiranje”.

Istakla je da ‘mi jesmo sportska nacija, ali fale nam uslovi, odnosno sistemsko rješavanje finansiranja sportista’.

“Mi smo talentovani u svim sportovima, ali država bi trebala promijeniti odnos prema sportu”.

Za kraj je poručila da možemo do olimpijske medalje.

“Tu je Lana Pudar, Nedžad Husić, a i ja sam još uvijek konkurentna. Mi smo klasa i uvijek možemo iznenaditi”.

Federalna.ba / Visoko.co.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE