BH ekonomija najlošija u regiji u ekonomskim slobodama

Bosanskohercegovačka ekonomija je 82. najslobodnija u svijetu prema indeksu ekonomskih sloboda za 2021. godinu Heritage fondacije, izvještava Indikator.ba.

Ukupna ocjena BiH je 62,9 bodova, što je povećanje za 0,3 boda u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, prvenstveno zbog poboljšanja u segmentu poreznog opterećenja.

Bosna i Hercegovina je na 40. mjestu među 45 zemalja u evropskoj regiji, a ukupni rezultat je ispod regionalnog prosjeka, ali iznad svjetskog prosjeka.

– Ekonomija Bosne i Hercegovine ostaje umjereno slobodna petu godinu zaredom. Glavna prepreka većoj ekonomskoj slobodi i dalje je vrlo loš učinak u pokazateljima vladavine zakona: imovinskih prava, pravosudne efikasnosti i integriteta vlade. Usvajanje politika za poboljšanje poslovne slobode također je neophodno, ali će zahtijevati bolju saradnju između zasebnih političkih subjekata u zemlji, navodi se u izvještaju Heritage fondacije.

Najslbodnija je ekonomija Singapura, a još trri zemlje Novi Zeland, Australija, Švicarska i Irska imaju ukupni skor veći od 80 poena, zahvaljujući čemu su prikrbile epitet ekonomski slobodnih zemalja.

Povećanje ekonomske slobode zabilježilo je 89 od 178 ocijenjenih zemalja
u indeksu za 2021. godinu. Rezultati su opali u 80 zemalja, a kod devet jestanje ostalo nepromijenjeno.

Od zemalja regije najbolje je rangirana Sjeverna Makedonija na 46. mjestu, a slijede Slovenija koja je 48. i Srbija i Kosovo na 54., odnosno 58. mjestu. Hrvatska zaostaje za njima i rangirana je kao 79.

– Kako se svijet nastavlja oporavljati od pandemije koronavirusa, ekonomska sloboda bit će važnija nego ikad. Mnoge zemlje u regiji odgodile su potrebne političke odluke i reformske akcije, što je uzrokovalo probleme koji suse mogli izbjeći da su se te promjene dogodile u pravo vrijeme, kaže Anthony Kim, jedan od autora izvještaja.

B. SIMIĆ

indikator.ba