NaslovnicaBiHBez pomaka na...

Bez pomaka na evropskom putu

Početak godine uvijek je dobro vrijeme za podsjećanje gdje stojimo i na našem evropskom putu. Nažalost, uz iskustvo prethodnih godina i trenutnu političku mućkalicu, logika kaže da prognoze nisu ni najmanje dobre.

“Vjerujem da početkom iduće godine imamo kandidatski status” – Dragan Čović, 3. 10. 2017.

“Očekujemo da u toku ove godine, što je moguće prije, BiH dobije kandidatski status” – Šefik Džaferović, 28. 1. 2019.

“Kandidatski status je nešto što BiH može zaslužiti u 2021. godini” – Zoran Tegeltija, 4. 6. 2021.

I ništa. A kako bi i bilo? Izvan granica ove zemlje nerad se ne nagrađuje. Od čuvenih 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije urađeno je vrlo malo, a jedino vrijedno spomena su izbori u Mostaru, što je apsurd samo po sebi.

“Vrlo često u javnosti svanjava da je to prosto nerealno, da mi nismo tih 14 prioriteta ispunili. Ja govorim, bez obzira na sve to, da bi se nama trebalo dodijeliti kandidatski status”, kaže Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH (HDZBiH).

Dobra energija koja se pojavila na obzorju sredinom godine nije iskorištena, kaže Lovrinović. Od tri reformska zakona – VSTV, sukob interesa i javne nabavke, samo je ovaj posljednji prošao parlamentarnu proceduru i to u Zastupničkom domu. Sada je sve zaustavljeno, ali insistiranje da nam se kandidatski status da na lijepe oči, ne nestaje.

“Nepotrebno je da čekamo da bismo ponovo čekali. Dobivanje kandidatskog status ne znači automatsko članstvo. Još su godine i niz obveza koje su pred nama. Tek tada, zapravo, otvaramo i reformske procese i naše obveze u parlamentarnoj proceduri”, navodi Lovrinović.

“Od Evropske unije nema ništa odavno. Evropska unija za nas nikad nije bila iskrena opcija”, ocijenio je Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse.

Obećanja s početka priče ćemo još slušati, pogotovo u godini koja je pred nama. Evropski put je omiljena predizborna poslastica. No, ne treba zaboraviti i stavove unutar Evropske unije koji nisu za proširenje, a pogotovo ne za proširenje na BiH.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.