Bez budžeta BiH brojni projekti na dugom štapu

 BiH će zbog višemjesečne političke krize na zajedničkom nivou vlasti, kako stvari stoje, godinu završiti bez usvojenog budžeta, zbog čega su nadležni pripremili novu odluku na osnovu koje će biti omogućena isplata plata i naknada, ali će brojni projekti morati da sačekaju bolje dane kojih nema na pomolu.

Iako će se uskoro navršiti godina od kada su održani opšti izbori, nova vlast na nivou BiH još nije formirana.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je u januaru Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2019. godinu, a krajem jula dobio je zeleno svjetlo na telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH i to preglasavanjem srpskog člana u toj instituciji Milorada Dodika, nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog da se prvo formira Savjet ministara i onda ide sa budžetom.

Taj najvažniji finansijski dokument, da bi stupio na snagu, treba da bude potvrđen i u Parlamentu BiH, što je krajnje neizvjesno jer je u blokadi i već duže vrijeme nema sjednica.

Posljednja, treća odluka o privremenom finansiranju na snazi je do kraja ovog mjeseca, a ukupan iznos koji institucije imaju dostiže 237,5 miliona KM, što je četvrtina novca odobrenog za finansiranje institucija BiH u 2018. godini.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH pripremili su još jednu odluku koja će, ako bude usvojena, biti na snazi od oktobra do kraja decembra ove godine. Napravljena je i sveobuhvatna procjena.

“Osnovni cilj donošenja odluke je nesmetano funkcionisanje institucija BiH u posljednjem kvartalu 2019. godine. Posebni ciljevi su obezbjeđenje novca za plate i naknade, te ostale tekuće troškove kako bi institucije vršile zakonom propisane nadležnosti”, istaknuto je u novoj odluci.

U dokumentu je naglašeno da aktuelna situacija veoma utiče na ekonomsku zaštitu porodice i djece, jer ako se ne usvoji odluka o privremenom finansiranju, svi koji ostvaruju pravo na naknadu plate za porodiljsko odsustvo neće biti u mogućnosti da je ostvare.

Kako se navodi, ako ova odluka ne bude usvojena, ne može se očekivati ni kvalitetno obavljanje poslova.

“Ako institucije ne raspolažu sredstvima za stručno usavršavanje, ono će izostati”, jedan je od zaključaka u analizi resornog ministarstva, gdje se ističe i da bi se eventualno nedonošenje odluke odrazilo i na rad pravosudnih i bezbjednosnih struktura.

Ministar finansija i trezora u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda ranije je istakao da privremeno finansiranje ima određena ograničenja i da se odražava na projekte koji se odnose na BiH i lokalne zajednice, a i iz Savjeta ministara nedavno su rekli da je zbog privremenog finansiranja institucija BiH u prvom polugodištu 2019. godine izvršenje kapitalnih izdataka značajno smanjeno.

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu usvojio je u četvrtak izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza od januara do kraja juna ove godine. Ukupni prihodi su iznosili 443,5 miliona, dok su rashodi dostigli 416,5 miliona maraka.

“Rashodi su za oko 17,6 miliona KM manji u odnosu na isti period prošle godine. Zbog privremenog finansiranja u prvom polugodištu izvršenje kapitalnih izdataka značajno je manje nego lani u istom periodu”, rečeno je u Savjetu ministara.

Glas Srpske