Bevanda o prijedlogu Zvizdić da se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a …

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda ne podržava prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji je danas u hitnu proceduru uputio predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Denis Zvizdić.

Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) i zamjenik predsjedavajućeg Vijeću ministara BiH, smatra da se izmjenama Zakona o PDV-u bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist.

“Zakonske izmjene u ovo vrijeme bez podloga i jasno iskazanih pozitivnih i negativnih efekata mogu nanijeti samo štetu. Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus”, naglasio je Bevanda u pisanoj izjavi medijima.

Bevanda je ocijenio da bi izmjene i dopune zakona, koje su predložene i tiču se pomjeranja rokova za plaćanje PDV-a, imale samo negativan efekat i da ne bi pomogle privredi.

“Nije vrijeme za politikantstvo i stvaranje novih kriza i prepucavanja u ovako teškim vremenima. I na kraju, čemu bi poslužilo da donosimo bilo kakve odluke koje će biti rezultat preglasavanja”, smatra Bevanda.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić uputio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u u parlamentarnu proceduru na razmatranje po hitnom postupku.

“Danas sam u parlamentarnu proceduru, na razmatranje po hitnom postupku, uputio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u, kojim se omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomijera sa 10- tog u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu. Ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH istu može produžiti za još 90 dana.Usvajanjem ove dopune Zakona o PDV-u bila bi ispunjena jedna od ključnih mjera koju od početka pandemije korona virusa od državnog nivoa, odnosno od Vijeća ministara BiH, traži realni sektor i ukupna poslovna zajednica, a koja bi značajno pomogla u saniranju ekonomskih problema i zastoja privrednih djelatnosti izazvanih štetnim djelovanjem pandemije korona virusa”, kazao je Zvizdić.

Inače, prijedlog da se zbog nastale krize pomjeri plaćanje PDV-a, podržaava Unije poslodavaca.

(SL.B.)