Lokalne TemeKulturaBesmrtni pjesnici ljubavne poezije “postali stanovnici” parka „Ravne 2“

Besmrtni pjesnici ljubavne poezije “postali stanovnici” parka „Ravne 2“

Jučer (ponedjeljak 20.03.2023.) je u parku „Ravne 2“ u Visokom upriličeno svečano otvorenje još jedne predivne instalacije, sadržaja koji će krasiti ovaj park, a u koji su smještena šestorica velikana poezije, Rumi, Tagore, Lorka, Jesenjin, Neruda i Edgar Alan Poe.

Riječ je o instalaciji koja je nazvana „Besmrtni pjesnici ljubavne poezije“ a otvorenju je prisustvovao i veliki broj gostiju, kao i studenti, te visočki srednjoškolci koji su prisutnima odrecitovali najbolja djela pomenutih autora. – Poezija i književnost su gurnute na margine, kao i kiparstvo, vajarstvo i druge lijepe umjetnosti o kojima se nažalost sve manje govori. Ovo je naš mali pokušaj da umjetnost vratimo na mjesto koje joj pripada, ali i da pokažemo da još uvijek postoje ljudi koji cijene umjetnosti i sve što rade umjetnici. Ovih šest pjesnika od danas će krasiti naš park „Ravne 2“, a ovo može biti inicijalno jezgro gdje ćemo se ponovo okupljati, bez diskriminacije, u dijalogu, komunikaciji, vedrini i osmijehu. – kazao je dr. Semir Osmanagić i otvorio ovu predivnu instalaciju.

Važno je pomenuti da su autori skulptura šef Odsjeka za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva mr. Darko Šobot, doktor nauka Adis Alias Fejzić, magistrica kiparstva Elma Alić-Šobot, doktorant vajarstva Daniel Premec i magistrantica kiparstva Elma Čaušević-Mujezinović.

– Mogu naglasiti da sam jako sretan što sam danas ovdje i nadam se da je ovo jedan od koraka u saradnji Fondacije i nas umjetnika sa ovog projekta, ali da je ovo korak i za druge umjetnike. Nadam se da će ovaj primjer biti urnek i za neke druge organizacije, ali i zvanične i obrazovne institucije, da imamo više projekata koji će promovirati kulturu, umjetnost, tradiciju i same umjetnike. Ovo treba da bude putokaz i mladim ljudima da im damo realnog osnova, ali i samima sebi, za ostanak u ovoj zemlji i da nešto bolje napravimo sutra, nego što smo imali danas. – kazao je doktor nauka Adis Alias Fejzić, jedan je od najboljih bh. skulptora i prvibosanskohercegovački doktor nauka za skulpturu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE