BiHBerba Grožđa u Hercegovini: Unatoč vremenskim neprilikama, urod kvalitetan

Berba Grožđa u Hercegovini: Unatoč vremenskim neprilikama, urod kvalitetan

Berba grožđa ove godine u Hercegovini počela je nikad ranije zbog sušnog perioda. Iako su brojni izazovi pratili hercegovačke vinare ovo ljeto, sa stručnjacima smo provjerili kakva je berba, koliko će trajati i na kraju svega – kakva vina možemo očekivati ove godine. I sve to dok se čeka implementacija Zakona o vinu na državnom nivou, usvojenog prošle godine.

Vinogradari ističu da je ova godina, unatoč brojnim problemima s vremenskim prilikama, ipak bila zadovoljavajuća i da kvaliteta samog grožđa uopće nije upitna.

„Što se tiče samog kvaliteta, grožđe je zdravo, nije bilo uvjeta za bolest tako da nismo imali nekih problema“, navodi inženjer agronomije Nedim Penava.

Svake godine u vrijeme berbe grožđa pojavljuje se isti problem – nedostatak radne snage, osobito mlađih radnika. Radnici koji beru grožđe na plantažama u Hercegovini kažu kako posla ima u izobilju, ali da je teško pronaći dovoljno radne snage.

„Nema zainteresovanih, pogotovo mladih, mladi neće da rade ovu vrstu posla. Nije teško, provodimo tu po čitavo ljeto tako da navikli smo na temperaturu na vruće dane“, govori Elvedina Mahinić.

Vinari kažu kako su na probleme navikli gledati kao na izazove, tako da i ove godine očekuju vina izrazito visoke klase, jer su za to stvoreni svi potrebni preduvjeti.

„Berba traje već mjesec, ona će ove godine trajati možda čak i dva mjeseca. Imamo dosta dobru kvalitetu, dobre parametre i imamo pravo da se nadamo da ćemo i ove godine imati dosta dobra vina“, istakao je vinar Andrija Vasilj.

Izrazito se mnogo radi i na promociji nekih vrsta vina na brojnim festivalima. Među ostalim, to je i Blaž Enology u Međugorju, jedan od najvažnijih događaja o vinu u čast autohtonih hercegovačkih proizvoda – Blatine i Žilavke. Osim na ovom području, kako stručnjaci navode, ove sorte vina izuzetno su cijenjene i izvan granica BiH.

„Hercegovina velikim koracima grabi naprijed što se tiče vina, pogotovo u kvaliteti i fokusom na to blago autentičnih i autohtonih sorti. To je sve vidljivije i u Hrvatskoj“, kaže enolog i sommelier Tomo Jakopović.

Prije godinu dana donijet je Zakon o tržištu vina radi poboljšanja konkurentnosti proizvođača iz Bosne i Hercegovine prema cijelom svijetu, što je naišlo na izrazito pozitivan stav vinara diljem zemlje. Ovim bi se zakonom također, trebalo osigurati unaprjeđenje uvjeta za proizvodnju vina usklađujući ih s europskim standardima. Međutim, kao i skoro sve u ovoj zemlji, tako i ovaj zakon još nije zaživio, pa su pred vinarima opet isti izazovi u stvaranju kvalitenih vina.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE