SvijetBeograd iznenađen, Priština još šuti, Kijev oštro kritikuje

Beograd iznenađen, Priština još šuti, Kijev oštro kritikuje

Ne stišavaju se reakcije na izjavu predsjednika Hrvatske da je Kosovo oteto od Srbije, kao i da Krim više nikad neće biti u sastavu Ukrajine. Očekivano, izjavom Zorana Milanovića Beograd je iznenađen, ali je pozdravlja, Priština još šuti, dok je Kijev oštro kritikuje. Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, što nije iznenađenje, složio se s hrvatskim predsjednikom.

Nakon što je nedavno postao zvijezda ruskih režimskih medija, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović se jučerašnjom izjavom uspeo do zvjezdanog statusa i provučićevskih medija u Srbiji.

“Rusi će se, jer su cinici, pozvati na aneksiju Kosova koju ja podržavam.Ko je anektirao? Pa, međunarodna zajednica i mi. Ono je oteto od Srbije . Ko je to napravio nego mi? Kosovo je izuzeto iz Srbije. Jesmo priznali Kosovo? Jesmo. Je li stojimo iza Kosova? Stojimo”, kazao je Milanović.

Zanimljivo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić već drugi dan nije javno komentirao ovu Milanovićevu izjavu: “Vidio sam u jednoj rečenici šta su mediji prenijeli, volio bih u cijelosti vidjeti tu izjavu hrvatskog predsjednika”.

Nešto konkretniji je bio šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić rekavši da ne ulazi u unutrašnje političke motive Milanovića: “Pozdravljam izjavu kao principijelni stav u pravcu poštovanja međunarodnog prava, koje garantira nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države”.

Oglasio se i predsjednik RS-a Milorad Dodik: “Mislim da ono što je predsjednik Milanović rekao, da treba apsolutno razumjeti na taj isti način. Tačno, oni su oteli Kosovo i otimaju – ne, nisu još oteli, otimaju Kosovo od Srbije i to ne od srpskog naroda. I to bi uradili da kazne Srbiju još dodatno za to”.

Milanović je ponovio raniji stav da je sasvim jasno kako Krim nikada više neće biti Ukrajina, na što je oštro reagirao portparol ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko. Smatra da je Milanović time doveo u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine: “Pitam se da li bi Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom devedesetih godina dok se Hrvatska borila da sačuva svoju državnost? Da li bi njegovi glasači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam”.

“Oni reagiraju onako kako treba reagirati. Reagiraju na onoga ko za hrvatsku reputaciju u međunarodnoj zajednici urušava naš vanjskopolitički kredibilitet, a to je Milanović, koji izgovara pogrešne rečenice”, kazao je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Predstavnici lijeve opozicije u Hrvatskoj ogradili su se od Milanovićevih izjava naglašavajući podršku Ukrajini kao žrtvi agresije. SDP-ova saborska zastupnica smatra da je Milanović svojim izjavama privukao više pažnje nego, kako je rekla, ovo što se događa s HDZ-ovim aferama.

“Meni je nevjerojatno da je bitnija izjava bilo koga o bilo čemu u odnosu na ‘pljačketinu’ koja se događa u Hrvatskoj”, riječi su Mirele Ahmetović, zastupnice SDP-a u Hrvatskom saboru.

U Jutarnjem listu je Milanovićeva izjava nazvana međunarodnim incidentom uz opasku – ako je i bila lapsus lingue, onda mu je bolje da počne kontrolisati šta govori.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE