PreporukaMuzikaBend VLADIMIR objavio spot za pjesmu "Rikordus Di Mi Nona"

Bend VLADIMIR objavio spot za pjesmu “Rikordus Di Mi Nona”

Vladimir Mićković i Adis Sirbubalo osnovali su prošle godine bend VLADIMIR koji je u svega nekoliko mjeseci pripremio repertoar i snimio album tradicionalnih sefardskih pjesama. Objavili su i spot za pjesmu “Rikordus Di Mi Nona”.

Album sa devet pjesama, realizovan u produkciji sarajevskog Gramofona, producirao je Edin Zubčević. Sefardske pjesme su se generacijama pjevale od Sarajeva, Mostara, Splita, Dubrovnika, Bitole i Soluna. Kadrovi za spot pjesme “Rikordus Di Mi Nona” su snimljeni u Sarajevu, na Jevrejskom groblju i u Starom jevrejskom hramu. Autor spota je Enes Zlatar. Ansambl uz Mićkovića i Sirbubala čini ritam sekcija – Dinko Šimunović i Anes Beglerbegović. Na albumu su gostovali Joseph Tawadros, Mustafa Behmen, Meho Radoović, Vedran Čičak, a prateće vokale pjevali su Mario Zovko, Ivo Jurić i Dado Šarić.

Pjesmu “Rikordus Di Mi Nona”, muziku i tekst, napisala je Flory Jagoda, čuvena američka kantautorica rođena u Sarajevu, a odrastala u Vlasenici. Flory je autorica brojnih sefardskih pjesama koje su postale svojevrsni klasici, a početkom godine preminula je u Sjedinjenim Državama, gdje je živjela i stvarala. Ova je pjesma na prvom albumu benda VLADIMIR omaž velikoj umjetnici i njenom radu na promociji sefardske i bh. tradicionalne muzike.

VLADIMIR će narednog utorka imati svjetsku premijeru u okviru festivala Druga Godba u Ljubljani. Koncert će biti održan u Cankarjevom domu, u Klubu CD, a bendu će se pridružiti gitarista Elvis Sivčević i perkusionista Davor Maraus kao i slovenski vokalisti Metod Banko (bas), Uroš Buh (tenor) i Tilen Udovič (bariton).

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE