Belmin Zukan (SDP): Spriječiti da rodbinsko-partijska zapošljavanja postanu utvrđena praksa

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća sam zatražio od svih javnih preduzeća i ustanova kojima je Grad osnivač informaciju o tome da li su i kako su zapošljavali od juna 2019. godine!
U junu 2019. godine je u ZDK stupila na snagu uredba kojom je uređena procedura zapošljavanja u javnom sektoru.
Ovom uredbom propisani su koraci kako se legalno stupa u radni odnos u jednom javnom preduzeću ili ustanovi, te je smanjena mogućnost korupcije pri zapošljavanju, odnosno robinsko-partijski naštimanih konkursa za posao. Na ovaj način ćemo se pobrinuti da se ona zaista i provodi, a ukoliko pronađemo ijedno sumnjivo zapošljavanje, o tome ćemo informisati Tužilaštvo ZDK.
Ovo pitanje se odnosi na period od stupanja na snagu ove uredbe do 31.12.2020. godine. Ponavljat ću ga svake godine kako bismo spriječili da rodbinsko-partijska zapošljavanja postanu utvrđena praksa!
Izvor: FB Page Belmin Zukan

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.