Belmin Zukan (SDP): Iniciram da se u kalendar imunizacije uključi dobrovoljno vakcinisanje djevojčica i žena protiv humanog papiloma virusa

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u januaru inicirao sam da se u kalendar imunizacije uključi dobrovoljno vakcinisanje djevojčica i žena protiv Humanog papiloma virusa – HPV. U Bosni i Hercegovini 3 žene sedmično umru od raka grlića materice kojeg u 90% slučajeva izazovu određeni tipovi humanog papiloma virusa (HPV).

Ovi podaci su više nego strašni i traže hitno djelovanje! To je bio razlog za podnošenje ovakve incijative. Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK je ovu inicijativu odbio, ali Institut za zdravlje i sigurnost hrane je inicijativu ocijenio kao opravdanu i sa stručnog aspekta potrebnu.

Raduje me to što je Institut za zdravlje i sigurnost hrane prijedlog za uvođenje vakcine protiv HPV-a uputio Ministarstvu zdravstva ZDK na kojem je sada odluka da li će pratiti dobru praksu koja je već zaživjela u KS, a uskoro će i u TK ili će ZDK ostati uz kantone koji ne djeluju proaktivno u cilju zaštite svog stanovništva!

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.