Novi stečaj u JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko zbog duga od 5 miliona KM?

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Nedžad Mulagić, zastupnik Grada Visokog u skupštini JKP “Gradska groblja” d.o.o. Visoko je obvijestio Gradsko vijeće da je Federalno ministarstvo finansija nakon 10 godina odlučilo po žalbi ovog javnog preduzeća na odluku Porezne uprave FBiH kojom je utvrđeno potraživanje Porezne uprave u iznosu od cca. 1.680.000 KM plus zatezne kamate.

Naime 2012. godine je inspekcija Porezne uprave FBiH utvrdila da je dug preduzeća prema Poreznoj upravi FBiH 1.680.000 KM. Već 2012. godine kamate na ovaj dug su iznosile oko 1 milion KM, tako da je ukuoni dug iznosio oko 2.6 miliona KM. Tada je uprava preduzeća podnijela žalbu, a za odluku po žalbi Federaonom ministarstvu finansija je trebalo 10 godina. Ta odluka je bila negativna.

U međuvremenu ovo preduzeće je provelo stečaj u kojem je Porezna uprava FBiH kao povjerilac morala prijaviti ovo potraživanje jer tako propisuje Zakon o stečajnom postupku FBiH. Prema riječima gospodina Mulagića, ovo potraživanje nije prijavljeno tada, što je bio ključni argument uprave preduzeća za pobijanje te odluke.

Nakon toga uprava preduzeća je, u skladu sa važećim zakonima, pokrenula upravni spor, odnosno tužbu protiv odluke Federalnog ministarstva finansija pred Kantonalnim sudom u Zenici. Ta tužba je također odbijena, a konačni odluku po pravnom lijeku na presudu prvostepenog suda će donijeti Vrhovni sud FBiH koja se iščekuje.

Kamate na potraživanje sada iznose oko 3,3 miliona KM, što zajedno sa glavnicom iznosi ukupno 4,9 miliona KM.

Pred preduzećem su tri opcije kako da izađe iz ove situacije. Prva opcija je prinudna naplata što će dodatno uvećati ova potraživanja, druga je obročno plaćanje što bi također povećalo potraživanje. Treća, za preduzeće najpovoljnija opcija, je izmirenje glavnice odjednom čime bi kamate bile otpisane.

Za izmirenje takve obaveze preduzeće bi se moralo zadužiti, a pitanje je da li preduzeće ima kapacitet za takvo zaduženje. Međutim rok za izmirenje obaveze na ovakav način će isteći sigurno prije odluke Vrhovnog suda. Jedina pozitivna stvar u svemu tome je da će Porezna uprava FBiH u slučaju pozitivne odluke Vrhovnog suda vratiti glavnivu preduzeću.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.