ZanimljivostiBelgijski stručnjak ručno gradi nove orgulje za parisku katedralu Notre-Dame

Belgijski stručnjak ručno gradi nove orgulje za parisku katedralu Notre-Dame

Belgijanac Johan Deblieck dobio je zadatak da ručno izgradi nove orgulje za parisku katedralu Notre-Dame, znatno oštećenu 2019. u velikom požaru, prenio je danas belgijski portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Glavne orgulje katedrale su pošteđene u požaru, ali je potrebno da se zamijene manje orgulje, koje su lake za transport i koje prate hor. Belgijski portal je prenio da je Deblieck jedan od najboljih graditelja orgulja na svijetu. Njegova specijalnost su manje orgulje i do sada je ručno izgradio oko 180 instrumenata.

Te orgulje imaju više od 200 cijevi, širine od 1,25 metara, visine od 1,15 metara i dubine od 75 centimetara.

Instrument bi u Pariz trebalo da stigne u oktobru kako bi šira publika mogla da uživa u tom ručno rađenom instrumentu, “čiste zvučne ljepote uprkos ograničenoj veličini i težini”, naveo je Fokus na Belgiju i podsjetio da će pariska katedrala biti ponovo otvorena 8. decembra.

Deblieck posjeduje više od 30 orgulja u Parizu u raznim centrima za iznajmljivanje, a nedavno je jedan od njegovih instrumenata testiran u pariskoj katedrali sa horom profesionalnih pjevača.

Rezultat je bio zapanjujući i odmah je uslijedila narudžbina, dodao je belgijski portal.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE