SvijetEvropaBelgijska ministrica: Situacija u Rafahu veoma opasna

Belgijska ministrica: Situacija u Rafahu veoma opasna

Belgijska ministrica razvojne saradnje Caroline Gennez izjavila je u ponedjeljak da je situacija u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze u kojem Izrael planira kopnenu invaziju, “vrlo opasna”, insistirajući na nastavku podrške palestinskim civilima.

“Razgovaraćemo o UNRWA-i i situaciji u Gazi. Živimo najstrašniju humanitarnu krizu posljednjih godina. Više od 1,2 miliona ljudi je zaglavljeno na granici s Rafahom. Situacija je vrlo, vrlo opasna”, izjavila je Gennez uoči neformalnog sastanka ministara Evropske unije nadležnih za razvoj.

Dodala je da se neprijateljstva moraju prekinuti i da Palestinci i Izraelci podjednako imaju pravo da žive u miru i sigurnosti.

“Zato je važno da nastavimo podržavati nedužne civile. Da tražimo hitan prekid vatre, da tražimo oslobađanje talaca i da tražimo više humanitarnog pristupa”, kazala je Gennez.

Iako su prošle dvije sedmice otkako je Međunarodni sud pravde (ICJ) izdao privremene mjere zabrane protiv Izraela u slučaju genocida koji je pokrenula Južna Afrika, Izrael nastavlja osporavati odluke suda, od dopuštanja humanitarne pomoći do ubijanja civila.

U napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze ubijeno je 28.340 ljudi, a 67.984 ranjeno. Vojna kampanja je također dovela do masovnog raseljavanja, razaranja i nestašice hrane, vode i skloništa.

Izrael tvrdi da je u napadima Hamasa 7. oktobra prošle godine ubijeno 1.200 ljudi.

Uprkos protivljenju međunarodne zajednice, Izrael planira kopnenu invaziju na Rafah.

Visoko.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE