NaslovnicaBiHBećirović: Rj...

Bećirović: Rješenja po mjeri HDZ-a prihvatljiva su samo totalitarnim režimima

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović tvrdi da je pismo koje je Bundestagu uputio predsjednik HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojim se iznova pokušava promovirati uvođenja dodatne diskriminacije u Izborni zakon BiH pod krinkom lažne ugroženosti, uzaludno.

– Rješenja po mjeri HDZ-a BiH prihvatljiva su samo totalitarnim režimima i njihovim saradnicima u Hrvatskoj, Srbiji i Rusiji – istakao je Bećirović u povodu prijedloga rezolucije pod naslovom „Podržati BiH na putu prema boljoj budućnosti“, a koji su u Bundestagu podnijeli njemački zastupnici vladajućih stranaka, odnosno SPD-a, FDP-a i Zelenih.

Istakao je da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Bosne i Hercegovine i država koja se dokazala kao istinski prijatelj BiH.

– Izuzetno mi je drago što će se u njemačkom parlamentu otvoriti rasprava o jačanju države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, štetnosti nacionalističko-separatističkih snaga kao i sankcijama protiv svih onih koji potkopavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine – istakao je.

Posebno važnim smatra otvaranje teme vezane za reformu izbornog zakonodavstva i eliminisanje diskriminirajućih odredbi prema građanima Bosne i Hercegovine koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici „konstitutivnih naroda“, kao i teme o negativnom utjecaju susjednih zemalja na reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Tvrdi da će jačanje vanjskopolitičke saradnje s Njemačkom, Evropskom unijom, NATO-om Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom, ali i svim drugim zemljama i međunarodnim organizacijama koje podržavaju Bosnu i Hercegovine na euroatlantskom putu kao i napore domaćih snaga da u Bosni i Hercegovine uspostave sistem bez diskriminacije i mogućnosti blokada, biti jedan od ključnih prioriteta za koje ću se zalagati, saopćeno je iz SDP-a.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.