NaslovnicaBiHBećirović por...

Bećirović poručio – državna imovina je svetinja, Dodik mu odgovorio prijetnjom

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine informacije o tome šta je preduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine.

Bećirović je takvu informaciju od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine zatražio u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su stavile van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, prema kojem se nepokretna imovina na teritoriji RS-a smatra vlasništvom tog bh. entiteta, kako bi se pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine pokrenuo krivični postupak zbog “otimanja državne imovine”.

On je istakao da je “državna imovina svetinja” i da to ne mogu promijeniti ni prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika o secesiji.

Reagujući na Bećirovićevu izjavu, Dodik je rekao da pitanje državne imovine nikada neće doći na dnevni red Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Nikada neće doći na dnevni red pitanje zakona o imovini Bosne i Hercegovine. Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti, neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći”, izjavio je Dodik.

Nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown je 2005. nametnuo Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji će biti na snazi sve dok se u Parlamentu Bosne i Hercegovine ne donese zakon o državnoj imovini, što je jedno od ključnih neriješenih pitanja u Bosni i Hercegovini.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.