NaslovnicaZanimljivostiBeč: Roboti ć...

Beč: Roboti će djelimično zamijeniti hirurge, uskoro prva robotizirana operacija

Roboti će u Beču djelimično zamijeniti hirurge prilikom manjih hirurških zahvata, saopćile su vlasti ovog grada.

Kako su naveli, minimalno invazivne operacije su sve češće, što predstavlja prednost kako za pacijente, tako i za hirurge. Za ove operacije se koriste kamere i instrumenti koji se stavljaju u tijelo kroz male rezove na koži.

Time se mogu izvesti, kako su obrazložili, mnogo složeniji manevri nego što je to slučaj sa klasičnom laparoskopijom, dok izostaje drhtanje ruku hirurga. Nervni i krvni sudovi su najbolje moguće zaštićeni, a malim rezovima se omogućava postizanje boljih estetskih rezultata i smanjenje bolova nakon operacije.

Robotiziranim operacijama se olakšava i ljekarima (Foto: David Bohmann)

Robotiziranim operacijama se olakšava i ljekarima (Foto: David Bohmann)Hirurzi nisu više za operacionim stolom, već upravljaju konzolom dok gledaju u ekran. Trodimenzionalna slika visoke rezolucije pruža deset puta uvećan prikaz.

Hirurzi koriste konzolu za upravljanje robotom (Foto: David Bohmann)

Hirurzi koriste konzolu za upravljanje robotom (Foto: David Bohmann)Najavili su da će se prva robotizirana operacija izvesti sredinom aprila na klinici Donaustadt. U urologiji se hirurški robot koristi za uroonokološke intervencije kao što je operacija tumora bubrega ili za rekonstruktivne postupke kao što su operacije zamjene mokraćne bešike.

Prva robotizirana operacija sredinom aprila (Foto: David Bohmann)

Prva robotizirana operacija sredinom aprila (Foto: David Bohmann)Za odjeljenja urologije, opće hirurgije, ORL i ginekologije nekoliko klinika u Beču će u saradnji sa kompanijom Intuitive Surgical Sàrl biti nabavaljeno šest Da Vinci robota ukupne vrijednosti 12 miliona eura. U nabavku robota uključena je i dvomjesečna obuka hirurga koji će ih koristiti, saopćile su vlasti Beča.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.