NaslovnicaZanimljivostiBeč prvi put ...

Beč prvi put među 50 najboljih turističkih destinacija u svijetu

Renomirani američki magazin Time je Beč po prvi put svrstao među 50 najboljih turističkih destinacija na svijetu u 2023. godini.

Jedan od glavnih razloga za ovu odluku je održivi razvoj grada. Magazin već od 2018. godine odaje počast gradovima svojim izborom najboljih mjesta na svijetu.

Pored nacionalnih parkova, ostrva i drugih svjetskih metropola, ove godine je izdvojio glavni grad Austrije kao “klasičan, modernizovan” grad. U obrazloženju svog izbora navodi sve održive doprinose grada i gradski razvoj koji su Beč više puta na različitim rang listama učinili najboljim gradom za život na svijetu.

Opširno se tematizira gradsko okruženje prilagođeno biciklistima i pješacima, dobro razvijeni javni saobraćaj, veliki broj zelenih površina kao i najveći urbanistički razvojni projekat Aspern Seestadt. Istaknuti su i brojni vrhunski kulturni događaji ove godine poput 150 godina Svjetske izložbe u Beču te nova obogaćena ponudam u hotelskom i gastronomskom sektoru.

Austrijska prijestolnica ove godine slavi svjetsku izložbu “Expo” kojom je 1873. godine velikim urbanim vizijama i inovacijama tadašnjeg vremena privukla svjetsku pažnju i koja je bila pokretač razvoja Beča u svjetsku metropolu.

Grad i danas profitira od dostignuća tog vremena. Iako danas više ne postoje izložbeni paviljoni i ostale izložbene lokacije, inovativna energija tog vremena nastavlja da živi u novim projektima. Beč je i danas vizionarski grad optimističkog duha, nezamisliv bez inovacija. Jedina razlika danas je u tome što je u fokusu čovjek.

Time je četvrti renomirani medij koji je slijedivši međunarodni turistički medij “Conde Nast Traveler”, “Travel + Leisure” i “Town and Country” austrijsku metropolu proglasio jednom od najboljih svjetskih turističkih destinacija u 2023. godini. Osnovan je 1923. godine i dostiže preko 50 miliona pretplatnika širom svijeta.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.