Bažderović: Izrael zaslužuje respekt

543

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević, u intervjuu za BHT1, govoreći o predstojećem susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv selekcije Izraela, 12. juna u Zenici, kazao je da njegovu ekipu očekuje teška utakmica, ali da vjeruje da može ostvariti pobjedu.

– Znamo da neće biti lako, da će biti izuzetno teško, ali mislim da se mi možemo suprotstaviti reprezentaciji Izraela. Vjerujem igračima i ako oni vjeruju sebi u ono što mogu da daju onda ćemo pobijediti. Reprezentacija Izraela zaslužuje svaki respekt, međutim i naš tim ima kvalitet, koji mora pokazati na terenu – kazao je Baždarević.

Kao prednost našeg tima u utakmici protiv Izaela selektor je izdvojio.

– Kao prvo igramo kući. Svi znamo šta znači to, pogotovo kada imamo jednu armiju navijača, ne samo u Zenici nego u cijeloj BiH, u cijelom svijetu.To smo vidjeli na prijateljskoj utakmici u Austriji, to smo vidjeli kroz ove sve godine. Mislim da ova reprezentacija bez tih ljudi vjerovatno ne bi bila ni na prošlom Svjetskom prvenstvu, kao ni sada u ovim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Mislim da je to velika prednost, a prednost je i to što smo dužni jedan revanš svima nama,navijačima, iako ne smijemo da pretjerujemo u svemu jer se radi o jednoj kvalitetnoj reprezentaciji koja nas je pobijedila 3:0 – izjavio je Baždarević.

Na pitanje da li je zabrinut što trenutno nekoliko bh. reprezentativaca u svojim klubovima sjedi na klupi, selektor je kazao da neki naši reprezentativci zaslužuju da igraju, prije svih kapiten Edin Džeko.

– Ne bih stavljao u poziciju trenera Manchester Citya, ali mislim da Džeko zaslužuje da igra koliko i drugi igrači tog kluba. Begović koji je bio najbolji igrač tog kluba do prije sedam dana sada odjednom ne igra. Ne znam da li postoji pozadina za sve to, ali mislim da je na Stručnom štabu da tim momcima održi povjerenje, formu, njihovo psihičko raspoloženje i da oni dođu spremni da bi bili u poziciji da daju sve što mogu za reprezentaciju – rekao je selektor.

Na pitanje da li će Emir Spahić biti spreman za susret s Izraelom, Baždarević je kazao da na njega računa.

– Planiram ga u svakom slučaju ako ozdravi i ako se spremi. Emir je već počeo da trenira, a zvao sam ga i trebamo se i vidjeti da razgovaramo o pripremama. Riječ je o jednom atleti, o vrhunskom sportisti koji nije izgubio ništa za protekle tri nedjelje tokom kojih nije trenirao – kazao je Baždarević.

Po riječima selektora pripreme za predstojeću utakmicu reprezentacija BiH će zbog “tehničkih razloga” obaviti u Hrasnici, na Grbavici ili Koševu, kako bi bio sačuvan teren u Zenici za završni dio priprema.

Komentari

komentara