Baždarević: Osuđujem nepravdu prema Begoviću i Džeki u Engleskoj

637

Većina bosanskohercegovačkih fudbalskih reprezentativaca u svojim klubovima u posljednje vrijeme imaju minimalne minutaže, pa se i selektor Mehmed Baždarević našao u problemima uoči veoma bitne utakmice u kvalifikacijama za EURO 2016, koju će popularno zvani “zmajevi” odigrati protiv Izraela 12. juna u Zenici.

Pred susret sa direktnim konkurentom za treće mjesto u kvalifikacionoj grupi, odnosno plasman u baraž poseban problem imaju najboljih bh. igrača, poput kapitena reprezentacije Edina Džeke sklonjenog na klupu u Manchester Cityju, iako je jedan od zaslužnijih za brojne uspjehe “građana”. Golmana Asmira Begovića menadžer Mark Huges odstranio je iz tima, jer čuvar mreže zatrpan brojnim ponudama evropskih velikana ne želi produžiti ugovor sa Stoke Cityjem, koji mu ističe u ljeto naredne godine. Problem je kulminirao sve jasnijim interesovanjem Manchester Uniteda za Begovića, a potezom čelnika Stokea razočaran je Baždarević.

Manuel Pellegrini i Stoke su se ogriješili

“Razmijenio sam nekoliko poruka sa Begovićem. Oni vrše pritisak na njega da produži ugovor kako bi i eventualno obeštećenje za transfer bilo veće. No, to nije uredu. Osuđujem nekorektan potez čelnika Stokea prema Begoviću. Nije to nikako zaslužio ni kao njihov dugogodišnji golman, ni kao čovjek sa brojnim vrlinama. Za mene je nepojmljivo ovo što su mu uradili”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Baždarević, dodavši:

“Sada je najbitnije da Begović u teškim trenucima ostane miran, pravi profesionalac, da ne napravi neki nepromišljen potez. Neka se fokusira na rad i ‘natjera’ ih da ga vrate na gol. Za svakog igrača loše je kada ne igra, za golmane posebno. Shvatam i želju funkcionera Stokea za zaradom od transfera jednog od najboljih golmana Premier lige, ali tako kako su učinili u slučaju Begovića se ne radi.”

Baždarević smatra da ni Džeko nije zaslužio da ga menadžer Manuel Pellegrini izostavlja iz tima Manchester Cityja.

“Imati takvu klasu kakva je Džeko, a malo ga koristiti u igri za mene je neshvatljivo. I Džeko i Begović su u najboljim godinama, vrijede, dokazani su u svojim klubovima, pa zato kažem da su se u oba kluba ogriješili o naše fudbalere. Ko ne bi poželio imati Džeku i Begovića u timu, u svakom smislu, i igrački i ljudski? No, to je život i fudbal. Vjerujem da će naši momci izaći iz svega još jači i bolji”, istakao je Baždarević.

Iako “ne želi dijeliti savjete”, smatra da Begović i Džeko, ali i svaki od bh. igrača koji nema dostojnu minutažu, treba promijeniti klub. “Ako mogu da im savjetujem, onda neka dobro razmisle. Mnogi naši reprezentativci, kako sam već rekao, itekako vrijede i trebaju naći klubove u kojima će imati 100-postotno povjerenje, u kojima će stalno igrati”, kazao je Baždarvić.

Ne zna šta će biti sa Spahićem!?

Nakon incidenta u kojem je učestvovao i nakon što je otjeran iz Bayer Leverkusena Emir Spahić kontaktirao je sa Baždarevićem. Međutim, kako tvrdi selektor, u posljednjih 10 dana nije mu odgovarao na pozive, te ne zna gdje će Spahić nastaviti karijeru, trenirali individualno, tj. hoće li fizički biti spreman za meč sa Izraelom.

“U njegovim godinama i nije loša pauza od dvije sedmice, ali ne i duža. Mora održati fizičku spremnu. Nadam se da će tako i biti, te da će uskoro naći klub, te biti spreman za našu važnu utakmicu sa Izaelcima”, naglasio je Baždarević.

Selektor BiH kaže i da mu je najvažnije da svi reprezentativci budu spremni i da ne bude povreda pred utakmicu sa Izraelom. “Bit će to teška zadaća za nas. Čeka nas teška borba i samo da  ne bude povreda. Ostalo ćemo sve prebroditi, pa i novonastale probleme sa pojedinim igračima. Imat ćemo pet, šest dana priprema za meč, a možda bude i novih igrača na spisku, pogotovo ako bismo poslije Izraela odigrali i neku prijateljsku utakmicu u kojima bismo ih mogao isprobati”, istakao je Baždarević

Posebno zadovoljan Zukanovićem

Baždarević je u posljednje vrijeme posjetio, ali i putem telefona razgovarao sa pojedinim reprezentativcima, poput Anela Hadžića, Mensura Mujdže, Sanjina Prcića, Darija Dumića i Ervina Zukanovića. “Sretan sam što radim sa zaista sjajnim momcima. Zadovoljan sam i mnogim njihovim razmišljanjima i planovima vezanim za reprezentaciju. Posebno sam zadovoljan izdanjima Zukanovića u Chievu u Italiji, za kojeg se interesuju brojni renomirani klubovi u Seriji A, te vjerujem da će ovog ljeta napraviti dobar transfer”, rekao je Baždarević.

Komentari

komentara