Bartolomej Stanković: Poučavamo druge i učimo sami sebe, tako da učenje nikada ne prestaje

Bartolomej Stanković je bosanskohercegovački pijanista i vanredni profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Klasičnom muzikom se počeo baviti prije 20 godina. Interesiranje za klasičnu muziku počeo je pokazivati još u djetinjstvu i još se rado sjeća svog prvog časa, ali i dragog učitelja koji mu je dodatno usadio ljubav za ovu vrstu muzike.

-Interesantno je da se klasičnom muzikom u mojoj užoj i široj porodici niko nije profesionalno bavio. No, otac i majka su uvijek voljeli slušati klasičnu muziku, pa sam odrastao u lijepom okruženju. Moj prvi učitelj muzike je bio tadašnji bogoslov, fra Danimir Pezer. Prvi čas klavira pamtim po tome da sam ponavljao neke vježbe iz Bajerove vježbanke na starom klaviru u Franjevačkom samostanu u Kraljevoj Sutjesci, a fra Danimir mi je pokazivao kako ih svirati – kaže Stanković.

Iako je klasična muzika, nažalost, veoma malo cijenjena, mladi pijanista dodaje da je njena budućnost u Bosni i Hercegovini na njenim umjetnicima i profesorima muzike, koji će konstantno raditi na obrazovanju publike. Treba obrazovati najmlađe uzraste i u sinergiji s institucijama kulture i umjetnosti, medijima i vlastima stvarati ugodniju i ljepšu Bosnu i Hercegovinu.

Kako i sam kaže, muzika je za njega radost života, a da se s puno ljubavi mogu ostvariti i veliki rezultati dokaz je ovaj mladi pijanista, iza kojeg je mnogo nagrada i priznanja, a nedavno je objavio i drugi CD.

-CD album “Voyage” nadahnut je historijom muzike Bosne i Hercegovine. Tako ovaj album, kao svojevrsno muzičko putovanje, kreće iz doba renesanse i bilježi snimke kompozicija ričerkari najstarijeg kompozitora s područja BiH Franje Bosanca – navodi Stanković.

Dodaje da su mu dodatna motivacija i njegovi studenti kojima prenosi znanje i koji mu ulijevaju nadu da budućnosti za klasičnu muziku još ima.

-Posljednjih pet godina predajem na Katedri za klavir na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu i veoma sam sretan što imam priliku raditi s mladim ljudima, punim entuzijazma i želje za bavljenjem klasičnom muzikom. Kao što je rekao Seneka, kad poučavamo druge, učimo i sami, tako da učenje zapravo nikada i ne prestaje – kaže Stanković.

-Kao profesor klavira, metodike nastave klavira i historije i teorije pijanizma, dugi niz godina proučavam velika imena muzičke umjetnosti, ali jedna osoba iz historije muzike na mene ostavlja najveći dojam. To je pijanista i kompozitor i nadasve veliki učitelj Franc List – otkriva pijanista.

Avaz