Bartolomej Stanković – Koncert “Resonance” na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu

508

Povodom obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana, koja je napisana 29. augusta 1189. godine, bh. pijanist Bartolomej Stanković održat će koncert Resonance na Kraljevskom gradu Bobovcu, u nedjelju 29. augusta 2021. godine s početkom u 16:30 sati.

Na programu koncerta su djela za klavir bh. kompozitora: Franjo Bosanac (Franciscus Bossinensis), Zulejda Ida Latas, Milena Mrazović-Preindslberger, Milan Prebanda, Fra Nenad Dujić, Milan Jeličanin, Samir Fejzić, David Mastikosa, Armen Škobalj, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina i Peđa Hart. Posebnost programa koncerta je izvedba kompozicije Sjetni princ bh. kompozitora Samira Fejzića, koja je nadahnuta povijesnom pričom o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

Voditelj programa koncerta je ugledni bh. dramski umjetnik Mirza Mušija, a prisutnima će se obratiti i o historijskom značaju Bobovca i arheološkim iskopavanjima arheologa i historičara Pavla Anđelića ispričati kustosica Zemaljskog muzeja BiH, magistrica arheologije Adisa Lepić.

Koncert će obilježiti i promocija novog CD albuma Resonance, koji je premijerno promoviran u okviru festivala „Baščaršijske noći 2021.“ u Sarajevu. Novi CD album, posvećen bh. savremenom umjetničkom stvaralaštvu za klavir, objavljen je pod etiketom renomirane izdavačke kuće „Nota Bene Records“. Na albumu su snimljena djela za klavir savremenih bh. kompozitora: Senad Mehinović, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina, Ališer Sijarić, Dino Rešidbegović, Danijel Žontar, Dario Vučić, Ado Klobodanović, Peđa Hart, Marko Kovač, Hajrudin Muhić, Benjamin Ribić i David Mastikosa (bonus track). Album Resonance, osim CD izdanja, dostupan je i na svim digitalnim platformama za slušanje muzike diljem svijeta (iTunes, Spotify, Tidal, Dezeer, Amazonmusic, HDtracks itd.).

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale u 16., 19., 20. i 21. stoljeću, predstavljaju iznimno bogatstvo bh. umjetničkog stvaralaštva i zajedništva, kojeg će Bartolomej Stanković prikazati na koncertu Resonance u prelijepom ambijentu Kraljevskog grada Bobovca. Očekuje se prisustvo brojnih visokih zvanica i predstavnika diplomatskog kora, koji su koncert Resonance i trilogiju CD albuma posvećenih bh. umjetničkoj muzici za klavir, prepoznali kao projekt od iznimnog značaja za promociju kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Realizaciju koncerta Resonance podržali su: Općina Vareš, Općina Kakanj, JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš, JU „KSC“ Kakanj, Udruga „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“, „Kraljevska voda“ Vareš, Vispak dd Visoko i UniCredit bank.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara