NaslovnicaBiHKulturaBartolomej St...

Bartolomej Stanković: Festival “Dani Avde Smailovića” će biti doprinos sjećanju na sve velikane Visokog

Kako smo već ranije najavljivali, naredne sedmice, tačnije od 1. do 5. juna, u Visokom će biti održan prvi muzički festival “Dani Avde Smailovića”. Festival od preko 70 učesnika, iz nekoliko zemalja svijeta, biti će održan u novom Multimedijalnom centru u Prijekom (Visoko).

Tim povodom razgovarali smo sa direktorom i organizatorom ovog festivala, Bartolomejem Stankovićem, koji je u intervjuu za Visoko.co.ba istaknu kako ovim festivalom želi pokrenuti pozitivne promjene u našem gradu…

Visoko.co.ba: Naredne sedmice nas očekuje sjajan muzički festival. Vi kao organizator da li nam možete reći nešto više o ovoj manifestaciji?

B. Stanković: Prvi muzički festival Dani Avde Smailovića održat će se od 1. do 5. juna 2015. godine, u novom Multimedijalnom centru Prijeko, u Visokom. Osim dva koncerta, promocije knjige i muzičke tribine u Multimedijalnom centru, održat će se i koncert Radost života – u susret dolasku pape Franje u BiH, u crkvi sv. Bonaventure pri Franjevačkom samostanu u Visokom.

avdo smailovićVisoko.co.ba: Odakle ideja za organizovanjem ovog festivala?

B. Stanković: Ideja o muzičkom festivalu Dani Avde Smailovića u Visokom, postoji još od 2013. godine kada sam s djelom za klavir – Metamorfoze Avde Smailovića predstavljao Bosnu i Hercegovinu u projektu EU Inside & Outside u sklopu 27. Muzičkog biennala u Zagrebu. Djelo Metamorfoze Avde Smailovića je tom prilikom oduševilo i stručnu kritiku koja napominje da „iako se glazbeno obrazovao tek u odrasloj dobi, tim je djelom bosanski skladatelj pokazao više osobnosti i izvornosti ideja od mnogih europskih praizvedbi.“ Ova kritika je samo jedan u nizu pokazatelja koju umjetničku vrijednost imaju djela visočkog kompozitora Avde Smailovića. Kako i sam naslov djela Metamorfoze upućuje na promjene (grčki metamorphoses – preobrazbe, transformacije) tako je i moja misao vodilja bila da muzički festival Dani Avde Smailovića u Visokom bude jedna pozitivna promjena, doprinos u očuvanju naše kulturno-historijske tradicije, da Visoko ne zaboravi svoje velikane i da cijelom svijetu ispričamo jednu pozitivnu priču o gradu Visoko.

Visoko.co.ba: Znamo da je Avdo Smailović značajna ličnost i da je dao veliki doprinos muzici kroz svoje kompozicije, kao kompozitor koji je obilježio historiju muzike, Vi kao pijanist sigurno ste imali poseban motiv da festival nazovete njegovim imenom?

B. Stanković: Profesor Avdo Smailović ostavio je velik opus djela, pretežito simfonijskih, a posebno mjesto zauzima i njegova klavirska kompozicija Metamorfoze. Kao što sam već rekao upravo me ta kompozicija potaknula da razvijem ideju o muzičkom festivalu u Visokom i evo danas se nalazimo u završnici priprema i jako se radujem što ćemo obogatiti kulturni život grada Visoko i potaknuti na promjene, one pozitivne dakako.

Avdo Smailović festVisoko.co.ba: Gdje će se održavati ovaj festival i šta će nam ponuditi? Da li publika očekuje neke posebne goste?

B. Stanković: Dani Avde Smailovića će biti na dvije lokacije, primarna lokacija je Multimedijalni centar Prijeko, a u srijedu 3. juna bit će održan koncert Radost života u crkvi sv. Bonaventure pri Franjevačkom samostanu u Visokom. Prvi koncert i svečano otvaranje održat će se 1. juna s početkom u 20 sati i tu posebno želim istaknuti nastup proslavljenog bosanskohercegovačkog opernog pjevača – basa, gospodina Denisa Isakovića koji je dao veliku podršku ovom festivalu. Gospodin Isaković će, uz mezzosopranisticu Larisu Buro, premijerno u Visokom otpjevati ariju Hasanage i Hasanaginice iz prve bh. opere Hasanaginica autora prof. Asima Horozića koji je također najavio svoj dolazak.
Drugi dan festivala posvećen je promociji knjige Sevdalinka – alhemija duše prof. dr. Esada Bajtala. U osnovnom konceptu, muzički festival Dani Avde Smailovića sadrži i pogled na sevdalinku i starogradske pjesme kao kulturno blago našeg naroda i kao takvo će uvijek biti dio ovog festivala. Četvrti dan festivala je muzička tribina gdje će se raspravljati o muzičkim trendovima danas i pogledu na umjetničku muziku i njen položaj u društvu općenito.
Posljednji dan festivala posvećen je profesoru, kompozitoru Avdi Smailoviću i tom prilikom publika će uživati u koncertnoj priči o životu i djelu profesora Smailovića.

Više informacija o festivalu, programu festivala i učesnicima možete pogledati na web stranici festivala: www.bartolomejstankovic.com/festival

festival avdo smailovic2

Visoko.co.ba: Šta očekujete od prvog festivala, kakav će odziv biti, s obzirom na dugogodišnje iskustvo i nastupe diljem BiH, posebno u rodnom gradu Visokom?

Dosadašnja iskustva su pokazala da kvalitetan sadržaj koncerta uvijek pronađe svoju publiku. Samo u Visokom do sada sam organizirao desetak tematskih koncerata kao što su: solistički koncert s djelima Liszta i Mussorgskog, Muzičko putovanje, Claude Debussy, Ad libitum, Veličanstveni Bach, Bach i Handel, Priče o Bachovim invencijama i fugama, Mozart u Visokom, Josip Nemet, harmonika.
Na tim koncertima dalo se primjetiti da u Visokom postoji publika koja voli umjetničku muziku i da zna uživati u istoj, tako da vjerujem da će i ovaj put publika iz Visokog i drugih gradova doći i uživati u programu festivala, a prvi festival je također i dar građanima od strane Općine Visoko, kao generalnog pokrovitelja festivala, tako da je ulaz na sve događaje festivala – slobodan!

Visoko.co.ba: Kakva je uloga festivala Dani Avde Smailovića u odnosu na druge festivale u Bosni i Hercegovini?

B. Stanković: Osnivanje ovakve kulturne manifestacije ima veliki značaj za Visoko. Sjetimo se samo koliki sadržaj kulture i umjetnosti su Visokom donijeli Dani Zaima Muzaferije, još jednog velikog visočanina, koji se za života družio s profesorom Avdom Smailovićem. Iako u Bosni i Hercegovini ima jako puno različitih festivala, muzički festival koji je u svojoj osnovi posvećen kompozitoru Avdi Smailoviću do sada nije održan. Kao što sam već rekao, misao vodilja ovog festivala je da bude jedna pozitivna promjena, doprinos u očuvanju naše kulturno-historijske tradicije, da Visoko i Bosna i Hercegovina ne zaborave svoje velikane i da cijelom svijetu pošaljemo jednu pozitivnu vijest i priču i da crnilo koje nas svakodnevno okružuje sa svih strana, polako mičemo iz naših života i naše domovine.
Pozivamo sve zainteresirane ljude da posjete festival i uživaju u čarobnom svijetu umjetnosti u Visokom, na muzičkom festivalu Dani Avde Smailovića, od 1. do 5. juna 2015. u Multimedijalnom centru Prijeko i crkvi sv. Bonaventure s početkom u 20 sati. Dobrodošli!

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.